hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια: Απλές απαντήσεις σε 5 σημαντικά ερωτήματα

Από ποια συμπτώματα μπορεί κανείς να υποψιαστεί ή και να αναγνωρίσει ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο;

Δύο συχνά συμπτώματα είναι η αιφνίδια διαταραχή της ομιλίας και της άρθρωσης. Επίσης, σύμπτωμα σοβαρής εγκεφαλικής βλάβης αποτελεί το στράβωμα του στόματος και του προσώπου. Φυσικά, τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν και στο υπόλοιπο σώμα με αιφνίδια μυϊκή αδυναμία στο χέρι ή το πόδι, με δυσκολία στη στάση και τη βάδιση, μούδιασμα ή απώλεια της αισθητικότητας στο μισό του σώματος, ξαφνική ζάλη, ναυτία και αστάθεια, διαταραχή της όρασης και σε ορισμένες περιπτώσεις αιφνίδιο και εξαιρετικά έντονο πονοκέφαλο.

Ποιο είναι το πρώτο βήμα που κάνουμε αν υποψιαστούμε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο;

Η μόνη σωστή αντίδραση είναι η άμεση και χωρίς καμιά καθυστέρηση μεταφορά του ασθενούς στο πλησιέστερο, κατάλληλα στελεχωμένο και εξοπλισμένο νοσοκομείο που εξασφαλίζει ταχεία διαγνωστική διερεύνηση και θεραπευτική παρέμβαση.

Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια;

Η θρομβόλυση με την ενδοφλέβια χορήγηση Αλτεπλάσης είναι η πιο διαδεδομένη θεραπεία οξέων ισχαιμικών ΑΕΕ. Οι θεραπευτικές δυνατότητες έχουν σαφώς βελτιωθεί με την καθιέρωση της μηχανικής θρομβεκτομής σε ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, λόγω οξείας απόφραξης μεγάλων εγκεφαλικών αρτηριών. Η μέθοδος παρουσιάζει εξαιρετική αποτελεσματικότητα και αφορά άνω του 10% του συνόλου των ασθενών. Μάλιστα ο συνδυασμός ενδοφλέβιας θρομβόλυσης με επακόλουθη θρομβεκτομή φαίνεται να έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Ποιος παράγοντας επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας;

Είναι πολύ σημαντικός ο χρόνος που μεσολαβεί από την εγκατάσταση των συμπτωμάτων μέχρι την έναρξη της ενδεδειγμένης θεραπευτικής παρέμβασης. Για την ενδοφλέβια θρομβόλυση, το ασφαλές χρονικό παράθυρο φτάνει τις 4.5 ώρες. Ένδειξη για μηχανική θρομβεκτομή υφίσταται εντός 6 ωρών από την εγκατάσταση ΑΕΕ, λόγω απόφραξης μεγάλης εγκεφαλικής αρτηρίας.

Μπορούμε να προλάβουμε την εκδήλωση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου;

Η πρόληψη είναι ιδιαιτέρως σημαντική, με την παρακολούθηση και ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τον έλεγχο των τιμών σακχάρου και της χοληστερίνης, τη διακοπή του καπνίσματος, τη συστηματική σωματική άσκηση και την ελάττωση του σωματικού βάρους να αποτελούν τα σπουδαιότερα βήματα στην κατεύθυνση αυτή.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ.