hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Πιθανές παρενέργειες χειρουργείου καταρράκτη & πώς να τις αντιμετωπίσετε

Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι ασφαλής και βελτιώνει την όραση για την πλειοψηφία των ασθενών. Η διαδικασία μετεγχειρητικής αποθεραπείας διαφέρει στον κάθε άνθρωπο, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κοινά ζητήματα που προκύπτουν στην πλειοψηφία των ασθενών, μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

  • Θολή όραση

Την πρώτη ημέρα και μερικές φορές ακόμη και μέρες μετά το χειρουργείο καταρράκτη, είναι πολύ σύνηθες ο ασθενής να έχει θολή όραση. Το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορούν να βοηθήσουν οι αντιφλεγμονώδεις οφθαλμικές σταγόνες που συνταγογραφούνται από τον οφθαλμίατρό σας.

  • Ξηροφθαλμία

Είναι συνηθισμένο ύστερα από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, οι ασθενείς να έχουν  κάποιο επίπεδο ξηρασίας στο μάτι. Την ξηροφθαλμία μπορούν να βοηθήσουν τα φυσιολογικά δάκρυα μετά από σύσταση του ιατρού σας. Οι σταγόνες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά από 5 λεπτά οποιασδήποτε χρήσης άλλου οφθαλμικού φαρμάκου.

  • Δυσφορία/αίσθηση ότι κάτι είναι στο μάτι

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση άμμου ή γρατζουνιάς μέσα στο μάτι ή σαν να έχει γρατσουνιστεί το μάτι, μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Αυτή είναι μια φυσιολογική αίσθηση που προκαλείται από τη μικρή τομή στο μάτι σας και θα πρέπει η αίσθηση να υποχωρεί μέσα σε μια περίπου εβδομάδα.

  • Θόλωση οπίσθιου περιφακίου (PCO)

Μερικές φορές, η θολή όραση προκαλείται από την PCO, μια αρκετά κοινή κατάσταση που μπορεί να συμβεί εβδομάδες, μήνες ή (πιο συχνά) χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια γρήγορη και ασφαλή διαδικασία λέιζερ που ονομάζεται YAG λέιζερ καψουλοτομή.

  • Αίσθηση αντηλιάς, εμφάνιση τόξου φωτός ή άλλων ανεπιθύμητων οπτικών εικόνων

Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν αίσθηση αντηλιάς, τόξα φωτός ή ανεπιθύμητες οπτικές εικόνες, μετά από χειρουργική επέμβαση και το φαινόμενο αυτό ονομάζεται δυσφωτοψία. Σε πολλούς ασθενείς, η δυσφωτοψία υποχωρεί μόνη της μέσα σε λίγους μήνες. Εάν η δυσφωτοψία επιμένει, τότε ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να σας συστήσει ειδικές σταγόνες τη νύχτα για να μειώσει τις ανεπιθύμητες εικόνες.

  • Ελαφριά Φωτοευαισθησία

Μπορεί να δημιουργηθεί ευαισθησία λόγω ξηρότητας μετά από τη χειρουργική επέμβαση και να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, αν τα μάτια σας είναι πλήρως ξηρά, τότε μπορεί να πρόκειται για φλεγμονή. Τη συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να βοηθήσει μια σταγόνα στεροειδών που συνταγογραφείται από τον οφθαλμίατρο.

  • Ναυτία ή αποπροσανατολισμός

Η παρουσία ναυτίας ή αποπροσανατολισμού πολλές φορές δημιουργείται από τη λήψη αναισθησίας κατά την επέμβαση και μπορεί να επιμένει για μια ή δυο ημέρες. Σε αυτό το πρόβλημα μπορεί να βοηθήσει η λήψη πολλών υγρών και η κατανάλωση γεύματος αμέσως αφού φτάσετε στο σπίτι μετά την επέμβαση.

  • Κόκκινο ή αιματηρό μάτι

Ένα κόκκινο ή αιματηρό μάτι μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Ωστόσο, είναι συνήθως αβλαβές και θεραπεύεται από μόνο του. Το υπόσφαγμα μπορεί να επιμείνει για δυο ή τρεις εβδομάδες.

  • Μυοψίες και φωταψίες

Μπορεί ο ασθενής να βλέπει «μυγάκια» ή μικρές κουκίδες ή γραμμές στο οπτικό του πεδίο, μετά την αφαίρεση καταρράκτη. Αυτές είναι μικρές πυκνώσεις του υαλοειδούς σώματος (του gel που γεμίζει το μάτι). Οι σκιές αυτές, δεν είναι σοβαρές και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ.