hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Πώς λειτουργούν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Η επόμενη μέρα, η μέρα που θα μπορούμε να πούμε ότι «δαμάστηκε» ο νέος κορωνοϊός ξημερώνει. Ο αριθμός των εμβολιασμένων ατόμων αλλά και ο αριθμός των εμβολιαζόμενων ατόμων αυξάνεται στη χώρα μας, στην Ευρώπη, στον κόσμο.

Αν δε κανείς αναλογιστεί το πώς και πόσο γρήγορα φτάσαμε στη δημιουργία του εμβολίου και, στη συνέχεια, των εμβολίων, θα μπορούσε να περιγράψει τη αντίδραση του επιστημονικού κόσμου ως ένα θαύμα. 10/1/2020 χαρακτηρίστηκε ο ιός, 16/3/2020 ξεκίνησαν οι κλινικές μελέτες για το εμβόλιο, 2/12/2020 εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο. Σήμερα το «πρώτο κύμα» εμβολίων αριθμεί αισίως 4 εμβόλια αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των οποίων υπάρχουν εκτεταμένες πλέον κλινικές μελέτες, 3-4 εμβόλια τα οποία έχουν υποβάλει στους εντεταλμένους οργανισμούς τις απαραίτητες κλινικές μελέτες και είναι εν αναμονή έγκρισης, ενώ ετοιμάζεται και ένα «δεύτερο κύμα» εμβολίων.

Κάποια εμβόλια είναι νέας τεχνολογίας (mRNA), κάποια χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένους ιούς (αδενοϊούς), κάποια αδρανοποιημένο ιό και κάποια πρωτεΐνες του ιού.

Όλα όμως απευθύνονται στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού προκειμένου αυτό να αντιδράσει παράγοντας τα αντισώματα που εντέλει θα μας προστατεύσουν όπως επισημαίνει ο ιατρός Αθανάσιος Σκουτέλης , Διευθυντής Β’ Λοιμωξιολογικής-Παθολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ, σε άρθρο του στο: https://www.hygeia.gr.