hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Αντιοξειδωτικά: τι ρόλο παίζουν στην πρόληψη των ασθενειών;

Είναι πια διαπιστωμένο και ευρέως γνωστό και ότι οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να προκαλέσουν το λεγόμενο «οξειδωτικό στρες» στον οργανισμό, όταν δηλαδή ξεπεράσουν ένα επίπεδο συγκέντρωσης να υπερνικήσουν την άμυνά μας και να προκαλέσουν οξειδωτικές βλάβες: καταστροφή των κυττάρων και ήπιες χρόνιες φλεγμονές που «ρίχνουν» την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε νόσους, στο πέρασμα του χρόνου κτλ.

 

Εκείνο που δεν είναι γνωστό όμως είναι ότι και η μείωση των ελευθέρων ριζών κάτω από ένα επίπεδο είναι επίσης επιβλαβής για τον οργανισμό, γιατί έχει ως αποτέλεσμα την «πτώση» της λειτουργίας των κυττάρων και τη μείωση του οφέλους της διαδικασίας της οξείδωσης – όπως οι περισσότεροι φυσικοχημικοί μηχανισμοί η οξείδωση δεν είναι μόνο επιβλαβής ή μόνο επωφελής για τον οργανισμό, μπορεί να είναι και τα δύο ανάλογα με το βαθμό στον οποίο αυτή συμβαίνει.

Ποια πρέπει είναι η ισορροπία μεταξύ ελευθέρων ριζών και οξειδωτικής διαδικασίας, ποιες τροφές μπορούν να λέγονται πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και πώς αυτές μας βοηθούν; Απαντήσεις σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις δίνει ο Ευμένης Π. Καραφυλλίδης, BSC (HONS), MSC, NYSCDN, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Μetropolitan General, σε άρθρο του στο: www.metropolitan-general.gr