hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Εμμηνόπαυση: τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Η εμμηνόπαυση είναι η περίοδος της σταδιακής μετάβαση από την αναπαραγωγική περίοδο σε αυτήν όπου δεν υπάρχουν πλέον οι γυναικολογικού τύπου ορμόνες (οιστρογόνα, προγεστερόνη, τεστοστερόνη) και επέρχεται διακοπή της ωορρηξίας.

Η εμμηνόπαυση ξεκινάει ως μείωση της ροής του αίματος καθώς και αραίωση της ωορρηξίας, στη συνέχεια εκδηλώνεται ως έλλειψη της περιόδου για 12 μήνες και μετά ακολουθεί η περίοδος κατά την οποία η έλλειψη έχει ξεπεράσει τους 12 μήνες, ενώ με αυτήν συνυπάρχουν κεφαλαλγίες, εξάψεις, αϋπνίες, εφιδρώσεις, ψυχοσυναισθηματική αστάθεια, οιδήματα με κατακράτηση υγρών και συνοδό αύξηση βάρους αλλά και δυσπαρευνία και συχνές λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος, ενώ λόγω της έλλειψης των οιστρογόνων, πολύ συχνά έχουμε εμφάνιση οστεοπόρωσης καθώς και προβλημάτων από το καρδιαγγειακό σύστημα.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να εμφανιστεί και πρώιμα λόγω χημειοθεραπείας, χορήγησης ορμονών, ή χειρουργικής επέμβασης επί των γεννητικών οργάνων. Για όλα τα παραπάνω αλλά και για τη θεραπευτική διαχείριση της εμμηνόπαυσης μας ενημερώνει ο ιατρός Αντώνης Κακουλάκης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΜΗΤΕΡΑ, στο: www.mitera.gr