hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Αισθητική αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή: ο ρόλος του πλαστικού χειρουργού

Το στήθος είναι ένα μέλος του ανθρώπινου σώματος και, ως τέτοιο, σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να αφαιρείται για ιατρικούς λόγους. Αδιαμφισβήτητα, κάθε αφαίρεση μέλους αλλάζει την εικόνα που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε στον καθρέφτη, και αυτό έχει επιπτώσεις στη ζωή μας αλλά και στην ψυχολογία μας. Αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο στην μαστεκτομή δεδομένων και των συμβολισμών με τους οποίους είναι πολιτισμικά φορτισμένο το στήθος και ειδικά το γυναικείο.

Έτσι, μαζί με τη μαστεκτομή, που είναι μια επέμβαση που στοχεύει να σώσει μια ζωή, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πλέον πραγματοποιείται μια άλλη επέμβαση, η αισθητική αποκατάσταση του στήθους που μόλις αφαιρέθηκε, με στόχο η ζωή που σώθηκε να έχει την ποιότητα που είχε πριν την μαστεκτομή.

Αυτή η αποκατάσταση είναι πάντα απόφαση της ασθενούς, ωστόσο το πλεονέκτημα της αποκατάστασης μαστού μετά από μαστεκτομή στο ίδιο χειρουργείο, που είναι η αποφυγή ενός επιπλέον χειρουργείου στο εγγύς μέλλον έχει καταστήσει αναγκαία τη συμμετοχή του πλαστικού χειρουργού από το στάδιο του σχεδιασμού της μαστεκτομής και έχει ευνοήσει την ανάπτυξη και την εφαρμογή διαφόρων τεχνικών αισθητικής αποκατάστασης για τις οποίες μας ενημερώνει ο ιατρός Σπύρος Γεωργόπουλος, Πλαστικός Χειρουργός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΜΗΤΕΡΑ, στο: www.mitera.gr