hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Η κορτιζόνη στην εποχή του κορωνοϊού

Ανάμεσα στα φάρμακα που βρήκαν θέση στη θεραπευτική φαρέτρα κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός σε αρκετές περιπτώσεις ήταν η δεξαμεθαζόνη, ένα γλυκοκορτικοειδές με την ισχυρή γλυκοκορτικοειδική δράση.

Τι είναι όμως τα γλυκοκορτικοειδή; Είναι ορμόνες που παράγουν τα επινεφρίδια, δύο μικροί ενδοκρινείς αδένες που βρίσκονται στην κορυφή των νεφρών. Η πιο γνωστή από όλες αυτές τις ορμόνες είναι η κορτιζόλη της οποίας το συνθετικό ανάλογο που παράγεται στο εργαστήριο και χορηγείται στους ασθενείς εξωγενώς, στοχεύοντας να μιμηθεί τη δράση της, είναι η γνωστή μας κορτιζόνη.

Η δεξαμεθαζόνη όταν χορηγήθηκε σε ασθενείς με COVID-19 βρέθηκε να μειώνει τους θανάτους κατά 35% σε ασθενείς υπό αναπνευστική υποστήριξη και 20% σε ασθενείς χωρίς υποστήριξη αλλά με απλή οξυγονοθεραπεία.

Ωστόσο, τα γλυκοκορτικοειδή συσχετίζονται με υπεργλυκαιμία, έναν γνωστό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από τον κορωνοϊό και επιπλέον υπάρχει το ζήτημα του κατάλληλου χρόνου χορήγησής τους, καθώς οι ασθενείς που δεν χρειάζονται οξυγονοθεραπεία φαίνεται να μην ωφελούνται από τα γλυκοκορτικοειδή και επίσης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή εάν πρόκειται να χορηγηθεί ένα φάρμακα που έχω ως δράση να καταστείλει το ανοσοποιητικό, το σύστημα δηλαδή που επιστρατεύει ο οργανισμός για να πολεμήσει τη νόσο.

Για όλα αυτά για να λειτουργήσουν προς όφελος των ασθενών χρειάζονται τη συμβολή και τις συμβουλές των ενδοκρινολόγων μας ενημερώνει η ιατρός Ελένη Α. Κανδαράκη, Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος, Συνεργάτης Τμήματος Ενδοκρινολογίας & Διαβήτη ΜΗΤΕΡΑ, στο: www.mitera.gr