hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Η καλύτερη μέθοδος για να απαλλαγείτε από την πρεσβυωπία

Τα άτομα με μυωπία μπορεί να μη χρειαστούν ποτέ γυαλιά πρεσβυωπίας, επειδή λόγω της μυωπίας τους εστιάζουν καλά σε κοντινές αποστάσεις. Όμως οι περισσότεροι μεσήλικες κάποια στιγμή της 5ης δεκαετίας της ζωής τους θα ανακαλύψουν ότι η όρασή τους στα 30-40 εκατοστά, σε μια κοντινή δηλαδή απόσταση, εξασθενεί. Μάλιστα, σε άτομα με υπερμετρωπία, η πρεσβυωπία θα εμφανιστεί σε μικρότερη ηλικία. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η πρεσβυωπία αντιμετωπιζόταν μόνο με γυαλιά κοντινής οράσεως (μονοεστιακά ή πολυεστιακά) και πολυεστιακούς φακούς επαφής ενώ ήταν το τελευταίο απόρθητο κάστρο για τη Διαθλαστική Χειρουργική, την υποειδικότητα της Οφθαλμολογίας που έχει ως αντικείμενο τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών, με σκοπό την ανεξαρτητοποίηση του ατόμου από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής. Σήμερα όμως, αυτό το κάστρο έχει πέσει.

Σήμερα, ο εξειδικευμένος χειρουργός οφθαλμίατρος είναι σε θέση να δώσει αξιόπιστες και ασφαλείς λύσεις στο πρόβλημα της πρεσβυωπίας, που ταλαιπωρεί την πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν φτάσει στη μέση ηλικία. Η πρεσβυωπία που, όπως πιστεύεται, οφείλεται στη σκλήρυνση του κρυσταλλοειδούς φακού αντιμετωπίζεται πλέον και με πολυεστιακούς ενδοφακούς και, πιο πρόσφατα, με κάποια ενδοκερατικά ενθέματα που τοποθετούνται στον ένα οφθαλμό.

Έτσι, η θεραπευτική φαρέτρα για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας περιλαμβάνει πλέον επέμβαση στον κερατοειδή χιτώνα ή στον κρυσταλλοειδή φακό.
Επιπλέον, η κάθε επέμβαση για διόρθωση της πρεσβυωπίας προγραμματίζεται και πραγματοποιείται ως μια εξατομικευμένη διαθλαστική μικροχειρουργική περίπτωση με βασικά κριτήρια για την επιλογή της καταλληλότερης (και συνεπώς καλύτερης) μεθόδου τον τύπο της διαθλαστικής ανωμαλίας, την ηλικία του ατόμου, τις δραστηριότητές του και τις ανάγκες του, όπως επισημαίνει ο ιατρός Παντελής Α. Παπαδόπουλος, MD, PHD, FEBO, FEBOS-CR, Διευθυντής Χειρουργός Οφθαλμίατρος Α’ Οφθαλμολογικής Κλινικής και Μονάδας Προηγμένης Οφθαλμολογικής Μικροχειρουργικής Κλινικής Metropolitan Hospital, σε άρθρο του στο: https://bit.ly/3hwZVlh