hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Μαστεκτομή-αποκατάσταση-συμμετροποίηση μαστού σε 1 αντί για 3 χειρουργεία

Ο καρκίνος του μαστού (ένας καρκίνος που σπανιότατα μπορεί να εμφανιστεί και σε άντρες) αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου στον γυναικείο πληθυσμό. Όπως συμβαίνει με όλους τους καρκίνους όσο πιο έγκαιρα/πρώιμα διαγνωστεί τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα πλήρους θεραπείας του. Από τις αρχές της δεκαετίας το 1990 τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του μαστού παρουσιάζουν πτωτική τάση, χάρη ακριβώς στην έγκαιρη διάγνωση την οποία ενισχύει η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου, που συνίσταται σε χειρουργική αφαίρεση του όγκου (μασατεκτομή) και μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία ή/και χημειοθεραπεία ή/και ορμονοθεραπεία ή/και ανοσοθεραπεία. Αρχής γενομένης από την επεμβατική θεραπεία η καλή ψυχολογία της ασθενούς σε όλα τα στάδια της θεραπευτικής ακολουθίας είναι ζωτικής σημασίας. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό για την ασθενή να μην εξέλθει από τη διαδικασία της μαστεκτομής ψυχικά και σωματικά «ακρωτηριασμένη» αλλά έτοιμη να διεκδικήσει πίσω με όλες της τις δυνάμεις το σώμα της, την υγεία της και τη ζωή της.

Αποκατάσταση μαστού: στο μεταίχμιο μεταξύ της επανορθωτικής και αισθητικής χειρουργικής

Πολύτιμη συνεισφορά προς αυτή την κατεύθυνση, τα τελευταία χρόνια, έχει η πλαστική & επανορθωτική χειρουργική που ακολουθώντας την μαστεκτομή πραγματοποιεί αποκατάσταση του μαστού σε δεύτερο ή ακόμα και σε πρώτο χρόνο (στο ίδιο χειρουργείο). Μάλιστα, με δεδομένο ότι η μαστεκτομή και η ταυτόχρονη αποκατάσταση στο ίδιο χειρουργείο απαλλάσσουν την γυναίκα από την προετοιμασία και το άγχος ενός δεύτερου χειρουργείου σε χρόνο που πρέπει να είναι επικεντρωμένη στη θεραπεία της, συνεισφέροντας έτσι ακόμα περισσότερο στην καλή της ψυχολογία, η μέθοδος του ενός χειρουργείου κερδίζει συνεχώς έδαφος με αποτέλεσμα να αποτελεί για πολλές κλινικές μέθοδο εκλογής. Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται εδώ και κάποια χρόνια στο Metropolitan Hospital και η επιτυχία της οδήγησε στην περαιτέρω τελειοποίησή της με την προσθήκη της συμμετροποίησης του μαστού στο ίδιο χειρουργείο. Δηλαδή, στο Metropolitan Hospital κάθε ασθενής έχει τη δυνατότητα να υποβληθεί σε μαστεκτομή, αποκατάσταση και συμμετροποίηση του (αποκατεστημένου) μαστού με τον υπάρχοντα σε απόλυτο σχεδόν βαθμό. Πώς έγινε εφικτό αυτό; Χάρη στο πρωτοποριακό σύστημα 3D απεικόνισης και της 3D εκτύπωσης που «έλυσε τα χέρια» των χειρουργών του Θεραπευτηρίου τόσο ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν αυτό το «θαύμα» για κάθε ασθενή που θα το θελήσει.

Metropolitan Hospital: το μόνο θεραπευτήριο στην Ελλάδα με ολοκληρωμένο Εργαστήριο 3D Απεικόνισης και Εκτύπωσης στο δυναμικό του

Το Metropolitan Hospital είναι το μοναδικό θεραπευτήριο της Ελλάδας, στο οποίο λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο εργαστήριο τρισδιάστατης εκτύπωσης, που περιλαμβάνει τρισδιάστατους εκτυπωτές και φωτογραφικό σκάνερ. Το εργαστήριο έχει αναπτυχθεί με τη βοήθεια των πλαστικών χειρουργών και συνεργάζεται συστηματικά με αυτούς όπως και με γναθοχειρουργούς, ορθοπαιδικούς, ουρολόγους, χειρουργούς και ογκολόγους. Η βασική λειτουργία του εργαστηρίου είναι η δημιουργία τρισδιάστατου ψηφιακού αντιγράφου της υπό εξέταση ανατομίας, εν προκειμένω του προς μαστεκτομή μαστού, με τη βοήθεια των κατάλληλων απεικονιστικών εξετάσεων, βάσει ενός προηγμένου λογισμικού λογισμικού και σε στενή συνεννόηση με τον χειρουργό. Έτσι υπολογίζονται με ακρίβεια το σχήμα και ο όγκος του μαστού γίνεται η ψηφιακή προσομοίωσή του, η συμμετροποίηση με τον ετερόπλευρο μαστό και στη συνέχεια εκτυπώνεται τρισδιάστατο το επιθυμητό αποτέλεσμα, που στη συνέχεια χρησιμοποιείται ως οδηγός από τον πλαστικό χειρουργό με άριστο αισθητικό και ψυχολογικό αποτέλεσμα, αφού η κλασική διαδρομή των 3 ή των δύο χειρουργείων (μαστεκτομή, αποκατάσταση, συμμετροποίηση) γίνεται διαδρομή του ενός χειρουργείου.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου της μιας διαδρομής

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι πολλά. Η ασθενής:

  • Έχει το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα έχοντας απαλλαγεί σε μεγάλο βαθμό από τη νόσο
  • Μπορεί να ακολουθήσει την όποια απαιτούμενη συμπληρωματική θεραπεία (ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, ανοσοθεραπεία) αμέσως μετά την επέμβαση έχοντας την πολύτιμη καλή ψυχολογία σύμμαχό της
  • Αποφεύγει το κόστος ενός ή δύο χειρουργείων (κάτι που είναι θετικό και για το ασφαλιστικό σύστημα από το οποίο καλύπτεται)
  • Διατηρεί την αυτοεκτίμησή της και την αυτοεικόνα της αλώβητες μετά από μια μεγάλη περιπέτεια, γεγονός που έχει θετικό αντίκτυπο όχι μόνο στην όποια μετέπειτα θεραπεία αλλά και στη λίμπιντό της, και στην εν γένει ποιότητα της ζωής της.