hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση κήλης (e-TEP): η θεραπεία με τον λιγότερο πόνο για το πιο συχνό χειρουργείο παγκοσμίως

Η κήλη είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα υγείας στον δυτικό κόσμο. Καθώς η αντιμετώπισή γίνεται μόνο χειρουργικά, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από 15 εκατομμύρια επεμβάσεις κήλης παγκοσμίως. Ο αριθμός αυτός μάλιστα μεγαλώνει κάθε χρόνο, γιατί ο αριθμός των ατόμων που εμφανίζουν κάποια κήλη παρουσιάζει ετήσια αυξητική τάση περίπου 4% λόγω της αύξησης κάποιων παραγόντων όπως η παχυσαρκία και η δυσκοιλιότητα. Παρόλο, δε, που δεν εκλαμβάνεται ως μια «βαριά» κατάσταση από την πλειοψηφία των ατόμων που την εμφανίζουν, κάποιες επιπλοκές της μπορεί να απειλήσουν ακόμα και τη ζωή του ασθενούς, και σίγουρα «καταναλώνει» χρόνο, ενέργεια, πόρους (και του ασθενούς και των ασφαλιστικών ταμείων), ενώ, μετά από την κλασική ανοιχτή επέμβαση, πολλές φορές υποτροπιάζει. Για όλους αυτούς τους λόγους μια επέμβαση για κήλη που εξασφαλίζει ποσοστό υποτροπής μικρότερο του 1%, ελάχιστο πόνο και ταχεία ανάρρωση είναι μια επέμβαση η οποία έχει τα χαρακτηριστικά ώστε να γίνει επέμβαση εκλογής για τους χειρουργούς και για τους ασθενείς.

Αποκατάσταση κήλης με εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση (e-TEP)

Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 υπήρξε μια επανάσταση που έδωσε πολύ μεγάλη ώθηση στη χειρουργική γενικά, καθώς επέτρεψε στους χειρουργούς να χειρίζονται τους ιστούς όχι υπό άμεση οπτική επαφή αλλά μέσω μιας οθόνης υψηλής ευκρίνειας με ειδικά ρομποτικά (μικρολαπαροσκοπικά) εργαλεία. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας οδήγησε στη δημιουργία ολοένα και πιο εξελιγμένων ρομποτικών συστημάτων καθοδηγούμενων από προηγμένο λογισμικό. Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε ένα ρομποτικό σύστημα, το σύστημα da Vinci, που αποτελεί το πλέον εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα στον κόσμο αυτή τη στιγμή για κάποιες επεμβάσεις ανάμεσα στις οποίες και οι επεμβάσεις αποκατάστασης κήλης.

Το σύστημα αυτό έδωσε τη δυνατότητα αποκατάστασης της κοιλιοκήλης, της ομφαλοκήλης, της ΜΤΧ κοιλιοκήλης και της βουβωνοκήλης με εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση (e- TEP), δηλαδή για εξ ολοκλήρου ρομποτικό χειρουργείο, χωρίς καν να εισέλθουν τα χειρουργικά ρομποτικά εργαλεία εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας. Η πρώτη επέμβαση αυτού του είδους στην Ελλάδα έγινε στο Metropolitan Hospital από τον γράφοντα, διήρκεσε μία περίπου ώρα και ήταν απόλυτα επιτυχής, επιτρέποντας στον ασθενή να έχει πολύ μικρότερη μετεγχειρητική ταλαιπωρία αλλά και να γυρίσει πολύ γρήγορα στο σπίτι του και την καθημερινότητά του πλήρως θεραπευμένος.
Στο Metropolitan Hospital πολλαπλασιάστηκαν οι επεμβάσεις αυτού του είδους με την ίδια επιτυχία και τα συστήματα da Vinci έγιναν δύο (da Vinci Si & da Vinci Xi), τοποθετώντας το Θεραπευτήριο στη μικρή ομάδα δομών υγείας σε όλο τον κόσμο που διαθέτουν κάτι ανάλογο και τις ιατρικές ομάδες που πραγματοποιούν τις επεμβάσεις στο παγκόσμιο χειρουργικό στερέωμα.

Γιατί η μέθοδος e-TEP είναι τόσο σημαντική;

Η τεχνική e-TEP είναι η νεότερη ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική τεχνική που αποτελεί την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής τεχνικής TEP (η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται τη δεκαετία του ’90). Χαρακτηριστικό της είναι ότι πραγματοποιείται μέσω ενός ανατομικού χώρου ο οποίος δεν προϋπάρχει (και επομένως πρέπει να τραυματιστεί για να καταστεί δυνατή η προσπέλαση της κήλης) αλλά δημιουργείται ειδικά για τη συγκεκριμένη επέμβαση.
Χάρη στην εξαιρετική ευκρίνεια εικόνας (τρισδιάστατη, με μεγάλη μεγέθυνση), την ευχέρεια πολύ λεπτών χειρισμών (περιστροφή 360° στο χειρουργικό πεδίο) αλλά και την ακρίβεια κινήσεων (απόσβεση φυσιολογικού τρόμου των χεριών) που εξασφαλίζει το ρομποτικό σύστημα, ο χειρουργός «ξεκολλάει και παραμερίζει» τους μυς χωρίς να τους κόψει, και αποκτά πρόσβαση στην κήλη (τρύπα) πλήρως εξωπεριτοναϊκά, έτσι ώστε να τη ράψει και να τοποθετήσει το πλέγμα, μέσα από 3 μικρές τρύπες των 7 χιλιοστών. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο χειρουργός μπορεί, με τη βοήθεια του συστήματος, να ανακαλέσει στην οθόνη του εικόνες των οργάνων από τις προηγηθείσες εξετάσεις. Αποτέλεσμα;

  • Αποφυγή τραυματισμού των σπλάγχνων, τοποθέτηση του πλέγματος στην καλύτερη δυνατή θέση, αποφυγή δημιουργίας υγρώματος ή διαπύησης του πλέγματος, αποφυγή δημιουργίας συμφύσεων μεταξύ του πλέγματος και του εντέρου
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος και ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο (από 3 έως 24 ώρες)
  • Ελάχιστες υποτροπές (κάτω του 1%)
  • Ταχύτατη επάνοδος στην καθημερινότητα.