hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Τι είναι η τεχνική ραδιοσυχνοτήτων RF (RadioFrequency) και πώς εφαρμόζεται;

Τεχνική ραδιοσυχνοτήτων είναι η τεχνική διαδερμικής εφαρμογής ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής συχνότητας μέσω ειδικών βελονών για την αντιμετώπιση διαφόρων επώδυνων συνδρόμων. Η τεχνική χρησιμοποιείται τα τελευταία πενήντα χρόνια και με την πρόοδο της τεχνολογίας χρησιμοποιούνται όλο και πιο εξελιγμένα, περισσότερο ασφαλή και πιο αποτελεσματικά μηχανήματα. Σήμερα εφαρμόζεται η τεχνική παλμικής εφαρμογής ραδιοσυχνοτήτων, που είναι ανώδυνη, αποτελεσματικότερη και πιο ασφαλής για τον ασθενή.

Ο συνήθης εξοπλισμός αποτελείται από:

  • τη γεννήτρια παραγωγής ραδιοσυχνοτήτων, η οποία, επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να υπολογίζει την ηλεκτρική αντίσταση και την αγωγιμότητα των ιστών, βοηθώντας στην εύρεση της σωστής θέσης τοποθέτησης της βελόνας ηλεκτροδίου σε κάθε περίπτωση
  • την ειδική βελόνα-οδηγό (κοίλη βελόνα κατασκευασμένη από κατάλληλο υλικό), μέσα από την οποία τοποθετείται η ειδική βελόνα-ηλεκτρόδιο, η οποία αποτελείται από επιμέρους ηλεκτρόδια : ένα που άγει το υψηλής συχνότητας ρεύμα (RF) από την ειδική γεννήτρια στον ιστό-στόχο, ένα δεύτερο που χρησιμεύει για το «κλείσιμο» του ηλεκτρικού κυκλώματος και αποτελεί ουσιαστικά τη «γείωση» του κυκλώματος στο σώμα του ασθενούς και ένα τρίτο που μετρά την αναπτυσσόμενη θερμότητα στην κορυφή του ηλεκτροδίου RF.

Εφαρμογή

Με τη βοήθεια ειδικού ακτινολογικού μηχανήματος γίνεται ακτινοσκοπικά ο εντοπισμός της πάσχουσας περιοχής στο σώμα του ασθενούς και εισάγεται διαδερμικά (με τοπική αναισθησία και μετά από αντισηψία του δέρματος) η ειδική βελόνα-οδηγός, μέσω της οποίας τοποθετείται η βελόνα-ηλεκτρόδιο και εφαρμόζεται η θεραπεία. Η μέθοδος είναι γενικά ανώδυνη για τον ασθενή, αναίμακτη και δεν απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο, παρά μόνο παραμονή για λίγες ώρες. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και μικρής βαρύτητας και αυτές που αναφέρονται είναι: φαινόμενο υπεραλγησίας, νευρίτιδα, εγκαύματα από βλάβη του ηλεκτροδίου, ανάπτυξη τοπικού αιματώματος και φλεγμονή από επιμόλυνση της περιοχής.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η μέθοδος;

Η τεχνική των ραδιοσυχνοτήτων έχει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών ειδικά στη νευροχειρουργική, πάντα για την αντιμετώπιση επώδυνων συνδρόμων και παθήσεων, όπου η φαρμακευτική αγωγή με ή χωρίς φυσικοθεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα για τον ασθενή, η διάρκεια των συμπτωμάτων έχει χρονιότητα (συνήθως πάνω από 3 μήνες) και δεν υπάρχει άλλο χειρουργικά αντιμετωπίσιμο αίτιο άλγους στην πάσχουσα περιοχή, όπως π.χ. όγκος, απόστημα, φλεγμονή κ.λπ. Τέτοιες περιπτώσεις είναι:

  • σύνδρομο οπισθίων σπονδυλικών αρθρώσεων (facet joints)
  • αρθρίτιδα ιερολαγονίων αρθρώσεων
  • νευραλγία τριδύμου
  • δισκοπλαστική/πυρηνοπλαστική για την αντιμετώπιση του δισκογενούς πόνου
  • μεσοπλεύριες νευραλγίες από μεθερπητική νευρίτιδα ή κάταγμα σπονδύλου
  • κακώσεις δίκην μαστιγίου (whiplash injury) για την αντιμετώπιση του επώδυνου μυϊκού σπασμού
  • χορδεκτομή νωτιαίου μυελού για την ανακούφιση νεοπλασματικής αιτιολογίας πόνου, ιδιαίτερα σε βαρέως πάσχοντες τελικού σταδίου ασθενείς.

Κατάλληλοι υποψήφιοι για τη θεραπεία με ραδιοσυχνότητα είναι οι ασθενείς οι οποίοι έχουν παρουσιάσει σημαντική προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο μετά από διήθηση με τοπικό αναισθητικό και κορτιζόνη στην πάσχουσα περιοχή, χωρίς αυτή να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή και την επιτυχία της μεθόδου. Αντενδείξεις για την εφαρμογή RF αποτελούν οι ασθενείς με διαταραχές πηκτικότητας του αίματος, ψυχιατρικά προβλήματα, σήψη και διάφορα σύνδρομα υπεραλγησίας/νευροπαθητικού πόνου. Προσοχή επίσης χρειάζονται οι ασθενείς με βηματοδότη (κίνδυνος ασυστολίας), ενώ οι ασθενείς με νευροδιεγέρτη σπονδυλικής στήλης πρέπει να διακόπτουν προσωρινά τη λειτουργία του κατά τη διάρκεια της εφαρμογής RF.