hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Ανοικτή, λαπαροσκοπική ή ρομποτική; Ποια είναι η κατάλληλη επέμβαση για τις παθήσεις του παχέος εντέρου που χρήζουν επεμβάσεως;

Η τάση, στη σημερινή χειρουργική, είναι η εξειδίκευση και, εσχάτως, η εξατομίκευση της θεραπείας για κάθε ασθενή. Ειδικά η χειρουργική καρκίνου παχέος εντέρου και ορθού, καθώς και η χειρουργική φλεγμονωδών νόσων του εντέρου περιλαμβάνει μεγάλες επεμβάσεις στις οποίες η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (λαπαροσκοπική και ρομποτική) έχει βοηθήσει αρκετά τους ασθενείς και μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο, με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Ωστόσο, για να είναι σωστά ενημερωμένοι οι ασθενείς οι συγγενείς τους αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο άτομο, θα πρέπει να θυμούνται, και αυτό γίνεται μόνο μέσω της έγκυρης ενημέρωσης, δηλαδή της ενημέρωσης από τον αρμόδιο ιατρό, ότι η χειρουργική είναι ενιαία. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση επεμβάσεων σε αυτές που γίνονται ανοικτά, αυτές που γίνονται λαπαροσκοπικά και αυτές που γίνονται ρομποτικά. Η πάθηση του ασθενούς καθορίζει την απαραίτητη χειρουργική επέμβαση και τον τύπο της. Επιπλέον παίζει ρόλο η συνολική κατάσταση του ασθενούς και μόνο η ενδελεχής εξέταση και η ανεπιφύλακτη συνεργασία με τον ιατρό του θα οδηγήσει στο σωστό πλάνο για το ποια είναι η κατάλληλη επέμβαση για τον συγκεκριμένο ασθενή. Συνεπώς, ο γενικός κανόνας είναι: η κάθε επέμβαση εκεί που χρειάζεται και εκεί που πρέπει να γίνεται.

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σημαίνει λιγότερο πόνο, ταχύτερη κινητοποίηση, βραχύτερη νοσηλεία

Τόσο η λαπαροσκοπική όσο και η ρομποτική επέμβαση πραγματοποιούνται μέσα από πολύ μικρές τομές που ουδεμία σχέση έχουν με τις μεγάλες τομές του παρελθόντος. Αυτό για τον ασθενή σημαίνει μικρότερο τραύμα, επομένως λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, γρηγορότερη κινητοποίηση, γρηγορότερη έξοδο από το νοσοκομείο και επιστροφή στις δραστηριότητες του, και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι η ρομποτική χειρουργική, που αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, προσφέρει ακόμα καλύτερη ορατότητα, ακρίβεια και δυνατότητα λεπτότατων κινήσεων απαλλαγμένων από τον φυσιολογικό τρόμο του ανθρώπινου χεριού στον χειρουργό. Συνεπώς, ο κατάλληλα εκπαιδευμένος στη ρομποτική χειρουργική χειρουργός, θα πραγματοποιήσει τη ρομποτική επέμβαση με εφάμιλλη η μεγαλύτερη επιτυχία από αυτήν της λαπαροσκοπικής ή της ανοιχτής επέμβασης.

Η ρομποτική δίνει στο χειρουργό νέες δυνατότητες στη θεραπεία παθήσεων όπως είναι αυτές του παχέος εντέρου

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σε ασθενείς και ιατρούς, καθώς και η οικονομική ελάφρυνση που αυτή επιφέρει στα συστήματα υγείας χάρη στην βραχύτερη νοσηλεία, έχουν δώσει μια τεράστια ώθηση στις μεθόδους της και περισσότερο στη ρομποτική, με αποτέλεσμα να κερδίζει συνεχώς έδαφος στις ανεπτυγμένες χώρες, ανάμεσα στις οποίες δικαιωματικά συγκαταλέγεται και η Ελλάδα. Οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται και ο τεχνολογικός εξοπλισμός που είναι διαθέσιμος στους ασθενείς είναι υψηλότατου επιπέδου. Ειδικά, δε, σε στο Metropolitan General, στο στελεχιακό δυναμικό του οποίου ανήκει ο γράφων, τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα, καθώς το Θεραπευτήριο είναι από τα λίγα νοσοκομεία στην Ελλάδα που διαθέτουν το τελευταίας γενιάς ρομποτικό σύστημα da Vinci Xi. Έτσι, εκτός από τις απαιτητικές λαπαροσκοπικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια με επιτυχία στο Metropolitan General, πραγματοποιούνται όλο και περισσότερες και ρομποτικές επεμβάσεις (παχέος εντέρου, ουρολογικές, κήλες κ.ά) για τις οποίες, λίγα μόλις χρόνια πριν, οι Έλληνες ασθενείς έπρεπε να καταφύγουν σε πολυέξοδα ταξίδια στο εξωτερικό.