hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Γυναικολογικές παθήσεις; Ο λόγος στη ρομποτική χειρουργική και το σύστημα da Vinci

Στη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικολογικών περιστατικών έχει λόγο και μάλιστα τον πρώτο λόγο η ρομποτική χειρουργική. Μπορεί να αντιμετωπίσει με ασφάλεια από περιστατικά γυναικολογικών καρκίνων έως και περιπτώσεις υπογονιμότητας όπου οι λεπτοί χειρισμοί και η πιστή αποκατάσταση των ανατομικών δομών είναι βασικός στόχος προκειμένου να αυξηθεί η πιθανότητα μιας γυναίκα να συλλάβει αυτόματα. Ένα άλλο πεδίο στο οποίο διακρίνεται η ρομποτική χειρουργική είναι η πραγματοποίηση επεμβάσεων σε παχύσαρκες γυναίκες (και άντρες). Πριν τη ρομποτική χειρουργική τα παχύσαρκα άτομα, ακριβώς λόγω της παχυσαρκίας για την οποία αναζητούσαν λύση, έπρεπε να υποβάλλονται σε μεγάλες τομές που τα καθήλωναν για μέρες στο κρεβάτι και επιβάρυναν τη νοσηρότητα των επεμβάσεων.

Πλέον, με τη βοήθεια της ρομποτικής χειρουργικής, λόγω συγκεκριμένων τεχνικών και τεχνολογικών πλεονεκτημάτων που υπερβαίνουν το πρόβλημα του μεγάλου βάρους των ασθενών, οι επεμβάσεις αυτές μπορεί να πραγματοποιηθούν μέσω ελάχιστων τομών και η/ο ασθενής να μείνει στο νοσοκομείο μόνο για ένα βράδυ. Τέλος, περιπτώσεις αφαίρεσης ινομυωμάτων, κυστών, ωοθήκης, αντιμετώπισης ενδομητρίωσης αντιμετωπίζονται ως επί το πλείστον μέσω της ρομποτικής χειρουργικής, τόσο στις Η.Π.Α. όσο και σε θεραπευτήρια όπως το Metropolitan General, όπου βρίσκουν συστηματικά εφαρμογή οι πιο σύγχρονες μέθοδοι και τεχνικές θεραπείας των προβλημάτων υγείας και λειτουργούν ρομποτικά συστήματα όπως το σύστημα da Vinci.

Ρομποτικό σύστημα da Vinci

To ρομποτικό σύστημα da Vinci είναι το πιο σύγχρονο ρομποτικό σύστημα παγκοσμίως και είναι εγκεκριμένο από τον αμερικανικό κυβερνητικό οργανισμό FDA (Food and Drug Administration).

Αποτελείται από τη χειρουργική κονσόλα, το καθαυτό ρομπότ με 4 βραχίονες (έναν με κάμερα υψηλής ευκρίνειας και τρεις με συστήματα εργαλείων που μπαίνουν στην κοιλιά μέσω πολύ μικρών τομών) και τον ενδοσκοπικό πύργο.

Οι βραχίονες παίρνουν εντολές από τον χειρουργό ο οποίος τους ελέγχει και τους κινεί από την κονσόλα με τη βοήθεια οθόνης με 3D εικόνα του χειρουργικού πεδίου σε μεγάλη μεγέθυνση. Έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης κίνησης 360°, επιτρέποντας στα εργαλεία υπό τον έλεγχο του χειρουργού να φτάσουν σε δυσπρόσιτες ανατομικά περιοχές με μεγάλη ακρίβεια. Επιπλέον, σε αντίθεση με τα άκαμπτα παραδοσιακά λαπαροσκοπικά εργαλεία, μιμούνται την κίνηση του καρπού του ανθρώπινου χεριού. Ο συνδυασμός αυτών των χαρακτηριστικών με την απόσβεση του φυσιολογικού τρόμου (:τρέμουλο) του ανθρώπινου χεριού επιτρέπει απόλυτη ακρίβεια, λεπτότητα χειρισμών και προστασία των γειτονικών ανατομικών δομών.

Αυτά τα πλεονεκτήματα του συστήματος για την/τον ασθενή «μεταφράζονται» σε ταχύτερη ανάρρωση, μείωση του χρόνου παραμονής στο νοσοκομείο και, πάνω απ’ όλα, σε ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα λόγω του μικρού μεγέθους των τομών.

Αφαίρεση ινομυωμάτων με το σύστημα da Vinci

Η θέση, το μέγεθος και ο αριθμός των ινομυωμάτων παίζουν καθοριστικό ρόλο στα συμπτώματα που εμφανίζονται στην ασθενή. Μπορεί να προκύψουν μετά από ολοκληρωμένες εγκυμοσύνες και τοκετούς και να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Σχετίζονται με βαριά περίοδο, αναιμία και πυελικό πόνο. Η αφαίρεσή τους προϋποθέτει τομές στο σώμα της μήτρας. Μέσω της ρομποτικής τεχνικής και του συστήματος da Vinci, οι τομές είναι οι ελάχιστες δυνατές και έτσι ο ιστός της μήτρας αποκαθίσταται με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια στην αρχική του ανατομία. Επίσης, η προσήλωση στην καλύτερη ανατομική αποκατάσταση μέσω χειρουργικών ραφών επιτρέπει καλύτερα αποτελέσματα ολοκληρωμένων κυήσεων και μικρότερο αριθμό συμφύσεων. Έτσι, ακόμα και μεγάλα ινομυώματα μπορούν να αφαιρεθούν μέσω μικρών τομών στο δέρμα, με αποτέλεσμα όλα τα πλεονεκτήματα που περιγράφηκαν πιο πάνω