hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Θυρεοειδής: ποια συμπτώματα πρέπει να μας στείλουν στον ενδοκρινολόγο

Αλλαγή βάρους, ταχυκαρδία- αρρυθμίες, έντονη κόπωση, ευερεθιστότητα, νωθρότητα, συναισθηματική αστάθεια, διαταραχή του κύκλου στις γυναίκες, διαταραχές στο γαστρεντερικό, διόγκωση στη περιοχή του τραχήλου (λαιμός)…

Αν έχετε κάποιο ή κάποια από αυτά τα συμπτώματα, καλό θα είναι να μην τα αγνοήσετε και να απευθυνθείτε σε ειδικό ιατρό και συγκεκριμένα σε ενδοκρινολόγο. Γιατί όλα τα παραπάνω είναι συμπτώματα που έχουν να κάνουν με τον θυρεοειδή, έναν σημαντικό ενδοκρινή αδένα που, όταν δουλεύει σωστά και δεν αλλάζει η δομή του, τον αγνοούμε εντελώς, όταν όμως διαταράσσεται η λειτουργία του ή η δομή του, δυσκολεύει τη ζωή μας, καθώς είναι ο αδένας που παράγει δύο πολύ σημαντικές ορμόνες, τις Τ3 και Τ4, που είναι οι ορμόνες οι οποίες ελέγχουν το ρυθμό με τον οποίο ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί ενέργεια και είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό, την ωρίμανση και την ανάπτυξη όλων των κυττάρων και των ιστών.

Αν η ποσότητα Τ3 και Τ4 που παράγει ο θυρεοειδής είναι υψηλή τότε μιλάμε για υπερθυρεοειδισμό, ενώ αν είναι χαμηλή τότε μιλάμε για υποθυρεοειδισμό. Και οι δύο αυτές καταστάσεις οδηγούν σε προβλήματα που εκδηλώνονται με τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη αγωγή. Επιπλέον, εκτός από τη διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς, προκύπτουν και προβλήματα στη δομή του (βρογχοκήλη, όζοι κ.ά.), τα οποία συνήθως δεν παρουσιάζουν σοβαρό υποκειμενικό ενόχλημα, αλλά επίσης πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για το λόγο αυτό, ο έλεγχος του θυρεοειδούς πρέπει να αφορά τόσο στη λειτουργία του, όσο και στη δομή του, όπως επισημαίνει η ιατρός Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου, Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος, Διευθύντρια Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού Ομίλου ΥΓΕΙΑ, σε άρθρο της στο: www.hygeia.gr