hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Ελεύθερες ρίζες & αντιοξειδωτικά

Μια από τις απειλές για την υγεία του οργανισμού μας είναι οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν επιβλαβή μόρια, τα οποία, μέσα από μια σειρά χημικών αντιδράσεων, μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες στον οργανισμό, με συνέπεια την καταστροφή των μεμβρανών των κυττάρων, του μορίου DNA του κυττάρου και συνεπώς των ίδιων των κυττάρων. Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται να συμβάλλουν στις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον καρκίνο και σε άλλες χρόνιες ασθένειες.

Παράγονται από τον οργανισμό μας μέσω της διαδικασίας του μεταβολισμού και, μάλιστα φαίνεται να πραγματοποιείται παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων ελευθέρων ριζών σε συνθήκες έντονου άγχους, κατά τη διάρκεια του καπνίσματος, αλλά και λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ακτινοβολίας.

Μια από τις άμυνες του οργανισμού απέναντι στις ελεύθερες ρίζες είναι τα αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικές ουσίες που αλληλεπιδρούν με τις ελεύθερες ρίζες και τις δεσμεύουν, μετατρέποντάς τες σε µη τοξικές και επομένως ακίνδυνες για τον οργανισμό μας. Κάποια αντιοξειδωτικά τα παράγει ο οργανισμός μας και κάποια άλλα μπορούμε να τα πάρουμε μέσω της διατροφής μας, καταναλώνοντας τα «σωστά» τρόφιμα. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, οι καρποί με κέλυφος, οι σπόροι, τα βότανα και τα μπαχαρικά, το πράσινο τσάι, η μαύρη σοκολάτα, το κόκκινο κρασί και το ελαιόλαδο. Από τι μας προστατεύουν; Από τον καρκίνο, από την άνοια, από τα εγκεφαλικά και τα καρδιαγγειακά επεισόδια…

Επιπλέον, καθυστερούν τη γήρανση και τις εκφυλιστικές παθήσεις της όρασης και γενικά αποτελούν την καλύτερη ασπίδα προστασίας του οργανισμού από πολλές ασθένειες, όπως επισημαίνει η ιατρός Πολυξένη Κουτκιά-Μυλωνάκη, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος και Διευθύντρια Τμήματος Κλινικής Διαιτολογίας ΥΓΕΙΑ, σε άρθρο της στο: www.hygeia.gr