hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Δυσανεξία στη γλουτένη: συμπτώματα και λύσεις

Δυσανεξία στην γλουτένη και κοιλιοκάκη, δύο έννοιες άμεσα συνδεδεμένες. Το έντερο του πάσχοντα δεν μπορεί να ανεχτεί τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που περιέχεται σε σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και λιγότερο στη βρώμη. Η βασική μέθοδος θεραπείας είναι η αποχή από τη γλουτένη.

Η καθυστέρηση της διάγνωσης μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα, παρόλα αυτά εάν δεν σας έχει γίνει διάγνωση μην αλλάξετε τη διατροφή σας, διότι ο αποκλεισμός ολόκληρης ομάδας τροφίμων προληπτικά δεν ενδείκνυται.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της κοιλιοκάκης, αν και σχεδόν το 50% των ασθενών δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα, είναι τα εξής:

  • Πρήξιμο και πόνος στην κοιλιά
  • Χρόνια εντερικά προβλήματα
  • Εμετοί
  • Απώλεια βάρους
  • Δύσοσμα αέρια
  • Κόπωση
  • Μειωμένη σωματική ανάπτυξη κ.α.

Τρόφιμα με γλουτένη:

  • σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη και τα προϊόντα τους
  • ορισμένα είδη αλλαντικών(λουκάνικο)
  • ορισμένα είδη τυριών (Blue cheese)
  • έτοιμες σάλτσες
  • συσκευασμένοι χυμοί
  • ορισμένα αλκοολούχα ποτά (μπύρα, κρασί, ουίσκι, κ.α.)

Τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης:

  • νωπά κρέατα
  • φρέσκα φρούτα και λαχανικά
  • φυσικό γιαούρτι, κρέμα γάλακτος
  • πλειοψηφία τυριών
  • αυγά
  • όσπρια (άλευρα)
  • καλαμπόκι (καλαμποκάλευρο)
  • ρύζι (ρυζάλευρο)
  • πατάτα
  • ξηροί καρποί

Μας ενημερώνει ο κ. Ευμένης Καραφυλλίδης, Κλινικός Διαιτολόγος-διατροφολόγος του Metropolitan General σε άρθρο του στο: www.metropolitan-general.gr