hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Μορφές γαστρεντερίτιδας και αντιμετώπιση

Οι γαστρεντερίτιδες συνήθως αποτελούν ελαφρές ιογενείς λοιμώξεις με διάφορα συμπτώματα όπως διάρροια, μυαλγίες, κοιλιακό πόνο, πυρετό, ναυτία, εμετούς, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Μετάδοση

Η μετάδοση είναι εύκολη, αρκεί ένα υγιές άτομο να έρθει σε επαφή με κάποιον που νοσεί ή με μια επιμολυσμένη επιφάνεια και να βάλει τα χέρια στο στόμα ή να καταναλώσει κάποιο τρόφιμο μολυσμένο από τον ιό.

Τρόφιμα που μολύνονται από τον ιό της γαστρεντερίτιδας είναι τα πράσινα λαχανικά, τα φρέσκα φρούτα και τα όστρακα. Τα τρόφιμα μολύνονται είτε από τους χειριστές τροφίμων, είτε από μολυσμένες επιφάνειες, ακόμη και από μολυσμένο νερό. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί ιοί, αντέχουν σε θερμοκρασία ψυγείου, στη θέρμανση μέχρι και 60 βαθμούς και στην απολύμανση με αλκοόλη ή χλωρίνη.

Αντιμετώπιση

Η νόσος διαρκεί έως 3μέρες. Με δίαιτα και ενυδάτωση οι ήπιες λοιμώξεις δεν χρειάζονται κάποια άλλη φροντίδα.

Οι ευπαθείς ομάδες, βρέφη, ηλικιωμένοι, ανοσοκατεσταλμένοι, άτομα με συν νοσηρότητες, μπορεί να εμφανίσουν σημεία αφυδάτωσης και μεταβολή του επιπέδου συνείδησης. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προσκομισθούν σε κάποιο νοσοκομείο για πιθανή νοσηλεία.

Άλλες μορφές γαστρεντερίτιδας

Οι γαστρεντερίτιδες ωστόσο μπορεί να προκληθούν και από βακτήρια όπου σε σοβαρές περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν πάνω από 7 ημέρες με πολύ έντονο κοιλιακό πόνο, με πολύ υψηλό πυρετό και αιματηρές κενώσεις. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται επίσκεψη σε νοσοκομείο για την αντιμετώπιση με στοχευμένη αντιμικροβιακή αγωγή.

Λοιμώδη διαρροϊκά σύνδρομα που μπορεί να εκληφθούν ως γαστρεντερίτιδες είναι πολλά και μας τα αναλύει η ιατρός Λίλιαν Ατσάλη, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Επιμελήτρια Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Metropolitan General εδώ: www.metropolitan-general.gr