hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Βαρηκοΐα: όταν ο θόρυβος γίνεται απειλή για την ακοή μας

Η έκθεση ενός ατόμου σε έντονο θόρυβο έχει αποδειχθεί ότι είναι δυνατόν να προκαλέσει οξεία ή χρόνια βλάβη της ακουστικής ικανότητας. Η βλάβη της ακοής εξαρτάται από την ένταση του ήχου και τη διάρκεια του θορύβου που εκτίθεται το άτομο.

Οξύ ακουστικό τραύμα

Προκαλείται από έκθεση σε ήχους υψηλής έντασης που δημιουργούνται από εκρήξεις και πυροβολισμούς όπλων, προκαλώντας έντονο πόνο, εμβοές και βαρηκοΐα. Εάν η διάγνωση και η αντιμετώπιση του τραύματος είναι άμεση τότε η αποκατάσταση της ακοής γίνεται περίπου στο 75%. Οι εμβοές, παρά τη θεραπεία, επιμένουν στο 40% των ασθενών.

Χρόνιο ακουστικό τραύμα από θόρυβο

Το χρόνιο ακουστικό τραύμα είναι η βλάβη του έσω αυτιού που προκαλείται από έκθεση σε ήχους για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε αυτήν την ομάδα εργαζομένων είναι οι εργάτες μετάλλου, εργαζόμενοι σε αεροδρόμια, ασυρματιστές, σιδηρουργοί λεβήτων, disc jockey (DJ), εργαζόμενοι σε λατομεία, στρατιωτικοί, χειριστές εκσκαφέα, μουσικοί ορχήστρας κ.ά.

Τα συμπτώματα είναι η προοδευτική βαρηκοΐα και στα δύο αυτιά, σημαντική δυσχέρεια κατανόησης σε θορυβώδες περιβάλλον και οι εμβοές. Τα άτομα που εργάζονται σε θορυβώδες περιβάλλον είναι αναγκαίο να κάνουν κάθε χρόνο προληπτική εξέταση ακοής αν κατά την διάρκεια της εργασίας τους εκτίθενται σε θόρυβο άνω των 85dB.

Συμπτώματα και προειδοποιητικές ενδείξεις ότι η ακοή είναι σε κίνδυνο

Όταν καταλάβετε ότι έχει χειροτερέψει η ακοή σας, έχει δυσκολέψει η κατανόηση της ομιλίας ,παρουσιάζετε εμβοές στα αυτιά , τότε πρέπει να επισκεφθείτε Ωτορινολαρυγγολόγο ο οποίος θα πάρει ένα καλό ιστορικό, θα κάνει κλινική εξέταση και έναν πλήρη ωτονευρολογικό έλεγχο για να εξακριβώσει την πιθανή βλάβη της ακουστικής ικανότητας.

Η μονόπλευρη κυρίως βαρηκοΐα στους ενήλικες μπορεί να υποκρύπτει σοβαρές παθήσεις όπως για παράδειγμα τα νεοπλάσματα του ρινοφάρυγγα. Οι εμβοές, η αίσθηση πληρότητας στο αυτί και η πτώση της ακοής είναι συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν τον πάσχοντα στον ωτορινολαρυγγολόγο, μας ενημερώνει ο κ. Ιωάννης Γιωτάκης, Διευθυντής Α΄ ΩΡΛ Κλινικής Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου του Metropolitan General σε άρθρο του στο: www.metropolitan-general.gr