hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Αντικαρκινικές Βιταμίνες – Πρωτεΐνη p53

Συνηθισμένες είναι οι συζητήσεις για τροφές που έχουν «αντικαρκινικό» χαρακτήρα και αν βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου. Λόγος γίνεται και για την πρωτεΐνη p53, η οποία επιδιορθώνει βλάβες που έχει υποστεί η αλληλουχία του DNA, βλάβες που αν παραμείνουν μπορεί να εξελιχθούν και σε καρκινικά κύτταρα.

Ας εξετάσουμε λοιπόν την επίδραση ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών τροφίμων που δυνητικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι σε θέση να αυξήσει τα επίπεδα της πρωτεΐνης p53 στα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου όπως επίσης και την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας με σισπλατίνη, προάγοντας τα επίπεδα καρκινικών κυττάρων που θα καταστραφούν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011.

Βιταμίνη D

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Investigative Ophthalmology & Visual Science το 2003, δείχνει ότι θεραπευτικό σχήμα με βιταμίνη D για καρκίνο ρετινοβλαστώματος κατάφερε να αυξήσει τα επίπεδα της πρωτεΐνης p53 και άλλων ογκοκατασταλτικών πρωτεϊνών μέσα στα καρκινικά κύτταρα. Η βιταμίνη D θα μπορούσε να αποδειχθεί επωφελής για τον έλεγχο ορισμένων τύπων καρκίνου, λόγω αυτής της ικανότητας.

Σελήνιο (Se)

Το σελήνιο μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη του καρκίνου, αφού συμβάλει στην καταπολέμηση της συσσώρευσης των γενετικών μεταλλάξεων που είναι υπαίτιες για την ανάπτυξή του, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Anticancer Research το 2006. Η χρήση του σεληνίου στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου είναι θέμα πολλών κλινικών δοκιμών τις τελευταίες δεκαετίες.

Φυσικά για όλα αυτά χρειαζόμαστε περαιτέρω έρευνες αλλά είναι μια αισιόδοξη αρχή, όπως μας ενημερώνει ο κ. Ευμένης Καραφυλλίδης, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Metropolitan General σε σχετικό άρθρο στο www.metropolitan-general.gr