hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Εξωτερική Ωτίτιδα: η νόσος του κολυμβητή

Είναι καλοκαίρι και πονάει το αυτί σας; Μήπως κάνατε πολλές βουτιές; Τότε μπορεί να έχετε τη νόσο του κολυμβητή ή αλλιώς εξωτερική ωτίτιδα.

Παράγοντες εμφάνισης

Η εξωτερική ωτίτιδα είναι μια φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου που εμφανίζεται συχνότερα το καλοκαίρι λόγω συνδυασμού ζέστης, ιδρώτα, θάλασσας και πισίνας.

Φυσικά δεν είμαι μόνο αυτοί οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση εξωτερικής ωτίτιδας, ο στενός ακουστικός πόρος, η μεγάλη τριχοφυϊα όπως και η μπατονέτα είναι κάποιοι επιπλέον λόγοι να δημιουργηθεί φλεγμονή.

Συμπτώματα

Ποια είναι τώρα τα συμπτώματα; Αρχικά είναι η φαγούρα στο αυτί η οποία με το πέρασμα των ωρών γίνεται συνεχώς πιο έντονη, υπάρχει η αίσθηση βουλώματος του αυτιού ή της παρουσίας νερού που δε φεύγει, ακολουθεί έντονος πόνος μαζί με ερυθρότητα του πτερυγίου του αυτιού, όπου αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα τα συμπτώματα χειροτερεύουν.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα, καθαρισμός και στέγνωμα ακουστικού πόρου, σε περίπτωση οιδήματος ειδικό tampon με αντιβιοτικό και κορτιζόνη και περαιτέρω θεραπεία με αντιβίωση. Το βασικότερο σε όλη την αντιμετώπιση είναι να παραμείνει στεγνό το αυτί, όπως μας ενημερώνει ο κ. Δημήτρης Λιούμπας, Ωτορινολαρυγγολόγος, Αν. Διευθυντής Κλινικής Ωτορινολαρυγγολογίας – Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Metropolitan General σε άρθρο του: www.metropolitan-general.gr