hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
3+1 συχνές παθήσεις του δέρματος την καλοκαιρινή περίοδο

Το καλοκαίρι για την πλειοψηφία των ανθρώπων είναι συνώνυμο της ξεκούρασης και της διασκέδασης, για ένα ποσοστό ατόμων όμως είναι συνώνυμο της επανεμφάνισης ή επιδείνωσης δερματικών ενοχλήσεων.

Εδώ θα σας δείξουμε τις 4 συχνότερες δερματικές παθήσεις που έχουν έξαρση το καλοκαίρι:

Φωτοαλλεργία /Φωτοδερματίτιδα

Αν τα πρώτα μπάνια το καλοκαίρι συνοδεύονται με φαγούρα και εξανθήματα σε πρόσωπο, κορμό και άνω-κάτω άκρα τότε μπορεί να έχετε φωτοαλλεργία, δηλαδή ένα είδος αλλεργίας στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Φωτοευαισθησία δέρματος λόγω φαρμάκων

Αν είσαστε σε αγωγή με ρετινοειδή, τετρακυλίνες ή κάποια αντικαταθλιπτικά και παρουσιάζεται ερεθισμό του δέρματος κυρίως στο πρόσωπο κατά τους μήνες μεγάλης ηλιοφάνειας (Μάιο-Σεπτέμβριο) τότε πιθανό να ευθύνεται η φαρμακευτική αγωγή.

Παθήσεις που επηρεάζονται από τον καλοκαιρινό ήλιο

Η ροδόχρος νόσος και ο ερυθηματώδης λύκος επιδεινώνονται στην αυξημένη έκθεση στον ήλιο, αντίθετα η ατοπική δερματίτιδα, η σμηγματορροική δερματίτιδα και η ψωρίαση εμφανίζουν βελτίωση των συμπτωμάτων.

Καλοκαίρι και μυκητιάσεις

  • Ο συνδυασμός ήλιος-άμμος μπορεί να βοηθήσει στην εκδήλωση ποικιλόχρου πιτυρίασης, ασθένειας που προκαλεί εξάνθημα σε κορμό και άνω άκρα
  • Σύγκαμα, λόγω της διαρκής εφίδρωσης και της τοπικής τριβής, μπορεί να εμφανιστεί σε περιοχές του σώματος που έχουν πτυχώσεις (μαστός, μασχάλες, κοιλιά, κλπ.)
  • Athletes foot, μυκητίαση ανάμεσα από τα δάκτυλα των ποδιών, συνήθως σε αθλητές, εξ ου και το όνομα της μυκητίασης.

Αντιμετώπιση

Αντηλιακή προστασία και καθημερινή υγιεινή είναι μέτρα θεραπείας και πρόληψης ταυτοχρόνως. Για εξειδικευμένες θεραπείες θα πρέπει να επισκεφθείτε τον δερματολόγο, μας ενημερώνει ο ιατρός Μάρκος Αϊβαλιώτης, επιστημονικός υπεύθυνος Δερματολογικού τμήματος στο Metropolitan General στο άρθρο του: www.metropolitan-general.gr