hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Μήπως η ψυχική υγεία κατοικεί στο καθημερινό μας τραπέζι;

«Είμαστε ό,τι τρώμε» μια αρχαία πεποίθηση που επιβεβαιώνεται μετά από χρόνια ερευνών που συνδέουν τη διατροφή μας όχι μόνο με τις σωματικές ασθένειες αλλά και με την υγεία του εγκεφάλου μας.

Για να παραμείνει υγιής ο εγκέφαλος έχει ανάγκη από τα ακόλουθα συστατικά:

  • Απαραίτητα λιπαρά οξέα, ω3 και ω6 (ψάρια, καρύδια, κλπ.)
  • Αμινοξέα
  • Βιταμίνες και Μέταλλα
  • Σύνθετους υδατάνθρακες
  • Νερό

Αναλυτικά:

  1. Λίπη: Όσον αφορά τα λίπη, είναι γεγονός πως είναι το κύριο συστατικό του εγκεφάλου, καθώς αποτελούν το 60% του ξηρού βάρους του. Σε μεγάλο ποσοστό αυτά τα λίπη είναι τα γνωστά ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, που ονομάζονται «απαραίτητα» γιατί ο οργανισμός δεν τα συνθέτει και χρειάζεται να τα προσλαμβάνει από την τροφή, παίζουν δε κυρίαρχο ρόλο στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.
  2. Αμινοξέα: Έχουν γίνει εκτεταμένες μελέτες που συνδέουν τη διατροφική έλλειψη συγκεκριμένων αμινοξέων με εκδηλώσεις άγχους και κατάθλιψης, διαταραχές του ύπνου και της μνήμης, αίσθημα κόπωσης και μειωμένη απόδοση στην εργασία.
  3. Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία: Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς έχουν αντιοξειδωτική δράση, βοηθούν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα να ενσωματωθούν στην κυτταρική μεμβράνη και δρουν ως καταλύτες της παραγωγής νευροδιαβιβαστών. Με την εξαίρεση της βιταμίνης Ε που ο οργανισμός μπορεί να συνθέσει μόνος του όλες οι άλλες βιταμίνες προέρχονται από τη διατροφή μας. Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια πως η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων προκαλεί εκδηλώσεις και από την ψυχική σφαίρα.
  4. Σύνθετοι υδατάνθρακες: Η «καύσιμη ύλη» του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη και μάλιστα σε βαθμό μεγαλύτερο από κάθε άλλο όργανο. Η γλυκόζη προέρχεται από τη διάσπαση των υδατανθράκων της τροφής, δεν είναι όμως όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως αυτοί που περιέχονται στα όσπρια, στα τρόφιμα ολικής άλεσης και στα λαχανικά, υπερέχουν γιατί απελευθερώνουν τη γλυκόζη με πιο αργό και παρατεταμένο ρυθμό, διατηρώντας την παροχή «καυσίμου» στον εγκέφαλο σε ένα σταθερό και συνεχές επίπεδο.

Συμπερασματικά:

Διαπιστώνουμε ότι η γέννηση σκέψεων και συναισθημάτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόσληψη τροφής. Για έναν καλύτερο και ξέγνοιαστο ύπνο και μια καθημερινότητα με χαμόγελο, είναι πολύ σημαντικό να «κοιτάμε» το πιάτο μας.

Μας ενημερώνει ο κ. Ευμένης Καραφυλλίδης, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Metropolitan General, δίνοντας ακόμα περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο του εδώ