hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Διαβήτης τύπου 1: πώς συνδυάζεται με το αλκοόλ;

Η πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων των αλκοολούχων ποτών είναι η ευχάριστη συνοδεία των καλοκαιρινών διακοπών και εμπειριών. Το αλκοόλ βοηθά στη χαλάρωση και την άμβλυνση του άγχους της καθημερινότητας. Ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνουμε και τα στοιχεία του χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου, το αλκοόλ διογκώνει τα θετικά ή αρνητικά συναισθήματα, δημιουργώντας άλλοτε αίσθημα ευφορίας και άλλοτε αρνητικά συναισθήματα και κατάθλιψη.

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μικρά ή μεγάλα προβλήματα σε οποιοδήποτε άτομο, ακόμα και χωρίς διαβήτη τύπου 1. Έτσι, συνιστάται γενικά οι άντρες να πίνουν όχι περισσότερα από δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα και οι γυναίκες όχι περισσότερο από ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα, περνώντας μία έως δύο ημέρες χωρίς αλκοόλ κάθε εβδομάδα. Το περισσότερο μπορεί, βραχυπρόθεσμα, να προκαλέσει υπερβολική αύξηση βάρους λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του αλκοόλ σε θερμίδες και, μακροπρόθεσμα, να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, λιπώδους εκφύλισης ήπατος και καρδιακών παθήσεων, καθώς και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Συνεπώς όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση αλκοόλ, αλλά όταν συνυπάρχει διαβήτης τύπου 1, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε κάθε στάδιο της κατανάλωσης αλκοόλ − από το βράδυ μέχρι το πρωί.

Νυχτερινή έξοδος

Είτε προκαλεί hangover είτε όχι, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας που αποτελεί συχνή όσο και επικίνδυνη βραχυπρόθεσμη επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1.

Όταν καταναλώνουμε αλκοόλ, το συκώτι μας θέτει όλα τα άλλα σε παύση, για να το διασπάσει και να το αφαιρέσει από το αίμα, γιατί είναι τοξικό για τον οργανισμό. Αυτό όμως σημαίνει ότι σε αυτό το διάστημα δεν μπορεί να κάνει τις άλλες εργασίες που θα έκανε συνήθως, όπως η απελευθέρωση αποθηκευμένης γλυκόζης όταν πέφτουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 δεν μπορούν να πίνουν, σημαίνει όμως πως υπάρχουν μερικά επιπλέον πράγματα που πρέπει να έχουν κατά νου καταναλώνοντας αλκοόλ .

Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1

Είναι καλύτερο να αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ σε μία βραδιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να διασκεδάσετε, αλλά ότι διασκεδάζοντας πρέπει να προσπαθείτε να ελέγχετε τον εαυτό σας και να παρακολουθείτε πόσα ποτά έχετε πιει.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα διαθέσιμο κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακες για να φάτε πριν πιείτε. Αυτό μπορεί να σημαίνει δείπνο ή ορεκτικά έξω με φίλους ή να φτιάξετε κάτι για τον εαυτό σας πριν βγείτε για ποτό. Ένα μικρό σνακ όπως ένα μήλο ή μια φέτα τοστ με φυστικοβούτυρο είναι μερικές καλές επιλογές.

(Συνιστάται να) μη συμπεριλαμβάνετε την περιεκτικότητα του αλκοόλ σε υδατάνθρακες στους υπολογισμούς μέτρησης υδατανθράκων.

Θα πρέπει να στοχεύετε να τρώτε μερικούς υδατάνθρακες κάθε λίγες ώρες καθώς συνεχίζετε να πίνετε.

Πριν πάτε για ύπνο, ελέγξτε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας ─ εάν το επίπεδό σας είναι κανονικό έως χαμηλό, φάτε ένα σνακ.

Εάν είχατε προβλήματα με χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της μέρας ή αν είχατε μια δραστήρια μέρα, μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε ελαφρώς τη βραδινή σας δόση ινσουλίνης, ειδικά εάν σχεδιάζετε μια βραδινή

έξοδο με έντονη δραστηριότητα (όπως ο χορός). Ωστόσο, πριν πραγματοποιήσετε προσαρμογές όπως αυτή, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.

Είναι πιθανό τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας να ανέβουν πολύ υψηλά μετά την κατανάλωση ενός αλκοολούχου ποτού που περιέχει υδατάνθρακες, ειδικά εάν έχετε προτιμήσει ποτά με σόδα, ζαχαρούχα λικέρ ή μεγάλες ποσότητες μπύρας. Όταν μπορείτε, επιλέξτε μια σόδα διαίτης και προσοχή στα ζαχαρούχα λικέρ και την μπύρα.

Ο τρομερός πονοκέφαλος της επόμενης μέρας

Ο πονοκέφαλος και το βαρύ κεφάλι (hangover) δεν είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικά για κανέναν, αλλά όταν έχετε διαβήτη τύπου 1, ο πονοκέφαλος και η ζάλη της επόμενης μέρας μπορεί να είναι επικίνδυνα. Η καθυστέρηση της πρωινής αφύπνισης ή η απώλεια της πρωινής δόσης ινσουλίνης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν πολύ τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας.

Μερικά σημαντικά βήματα που πρέπει να κάνετε πριν και κατά τη διάρκεια του hangover είναι τα παρακάτω:

  • Φροντίστε να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι σας ώστε να ξυπνήσετε μία περίπου ώρα πριν από τη συνηθισμένη σας ώρα αφύπνισης. Έτσι δεν θα χάσετε ούτε την πρωινή δόση ινσουλίνης αλλά ούτε και το πρωινό σας.
  • Αν νιώθετε ότι ξυπνήσατε όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι, φάτε. Εάν όχι, μπορείτε να πάρετε την κανονική (ή μια ελαφρώς μειωμένη) δόση της ενδιάμεσης ή μακράς δράσης ινσουλίνης που παίρνετε.
  • Πριν επιστρέψετε για ύπνο, ρυθμίστε το ξυπνητήρι για να σας ξυπνήσει ξανά σε δύο ώρες, ώστε να ελέγξετε ότι το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σας δεν είναι πολύ χαμηλό.
  • Υπό κανονικές συνθήκες, ένα ξυπνητήρι θα είναι αρκετό για να κάνετε αυτούς τους ελέγχους αλλά αν αισθάνεστε νευρικότητα, φροντίστε να ρυθμίσετε και ένα άλλο.

Απολαύστε τη βραδινή σας έξοδο χωρίς προβλήματα

Μια βραδινή έξοδος δεν χρειάζεται να είναι ή να γίνει εφιάλτης για εσάς που έχετε διαβήτη τύπου 1. Χρειάζεται όμως να προετοιμαστείτε γι’ αυτήν. Μπορείτε να μιλήσετε με την ομάδα φροντίδας σας για το πώς μπορεί να τροποποιηθεί η ρουτίνα σας για το ποτό. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με τους φίλους σας για το πώς μπορούν να σας υποστηρίξουν καλύτερα σε μια βραδινή έξοδο. Να τους ενημερώσετε για τα συμπτώματα υπογλυκαιμίας και υπεργλυκαιμίας καθώς και για το πώς να σας υποστηρίξουν σε περίπτωση βαριάς υπογλυκαιμίας. Εάν αφιερώσετε χρόνο για να προετοιμαστείτε, μπορείτε να απολαύσετε την εμπειρία του ποτού και της νυκτερινής εξόδου σας χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.