hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Καταρράκτης: οι πιθανότητες να γίνει άνοια μια αναστρέψιμη απώλεια όρασης

Αν ποσοτικοποιήσουμε τον όγκο της πληροφορίας που δεχόμαστε από το περιβάλλον μας, τότε γίνεται σαφές ότι η όραση είναι η αίσθηση που μας μεταφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό πληροφορίας: περί το 80% των συνολικών ερεθισμάτων που δεχόμαστε, «φτάνει» στον εγκέφαλο μας μέσω των οφθαλμών. Η απώλεια όρασης κατά τη γέννηση ή/και την παιδική ηλικία είναι γνωστό ότι δημιουργεί σημαντικά μαθησιακά και κοινωνικά προβλήματα. Τα τελευταία χρόνια η απώλεια όρασης, σε μεγαλύτερες ηλικίες, έχει ενοχοποιηθεί για το γεγονός οτι σχετίζεται και με την ανάπτυξη άνοιας σε ανθρώπους 3ης ηλικίας.

Η συνηθέστερη αιτία απώλειας όρασης σε ανθρώπους άνω των 65 ετών είναι ο καταρράκτης. Ωστόσο η απώλεια όρασης λόγω καταρράκτη είναι αναστρέψιμη. Και επιπλέον, το 2021 ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, δημοσίευσαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», ότι σε πληθυσμό 3.038 ατόμων άνω των 65 ετών με καταρράκτη που μελέτησαν, το 45% (1.382 άτομα) που είχαν κάνει επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη είχαν περίπου 30% μικρότερη πιθανότητα να διαγνωστούν με Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας μέσα στην επόμενη δεκαετία από την επέμβαση στα μάτια τους.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Πώς σχετίζεται η βελτίωση της όρασης μετά από ένα χειρουργείο καταρράκτη με τη μείωση του κινδύνου άνοιας στους ηλικιωμένους;

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ