hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Καταπόνηση στους δρομείς του μαραθωνίου: πώς μας ειδοποιεί το σώμα μας ότι κάτι δεν πάει καλά

Το τρέξιμο είναι ένας πολύ δημοφιλής τρόπος άθλησης στις μέρες μας. Η άνθηση που γνωρίζει έχει πολλές κοινωνικοοικονομικές αιτίες. Είναι οικονομικό, εύκολο, γρήγορο, μπορεί να είναι μοναχικό ή ομαδικό, δεν χρειάζεται ειδικό χώρο και συνθήκες και δεν έχει περιορισμούς στην ηλικία. Τα δε οφέλη του στην καρδιοαναπνευστική λειτουργία, στη διάθεση, στην ενδυνάμωση του μυοσκελετικού συστήματος, στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, στην εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη, στην ποιότητα του ύπνου και στη μείωση του άγχους είναι πλέον καλά τεκμηριωμένα.

Ωστόσο, για να ξεκινήσει κάποιος το τρέξιμο, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να κάνει έναν βασικό καρδιολογικό έλεγχο και, αν υπάρχει κάποια πάθηση να συμβουλευτεί τον θεράποντα ιατρό του. Όσον αφορά δε τη συνέχεια, ο ρόλος του ορθοπαιδικού είναι εύλογα μεγίστης σημασίας για την πρόληψη αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν από αυτό το είδος της άθλησης.

Τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι πολλά και καλό θα είναι όποιο άτομο έχει βάλει το τρέξιμο στη ζωή του να γνωρίζει τις βασικές κακώσεις καταπόνησης που σχετίζονται με το άθλημα αυτό.

Ποιες μπορεί να είναι αυτές; Πώς γίνεται η διάγνωσή τους; Πώς επιτυγχάνεται η πρόληψη τους και ποια είναι η θεραπεία τους;

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ