hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Προδιαβήτης: ο «προθάλαμος» του διαβήτη

Ο προδιαβήτης είναι μια προνοσηρή κατάσταση, ουσιαστικά μια διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων (του αμύλου, των σακχάρων) με αποτέλεσμα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα να είναι πάνω από τα φυσιολογικά όρια, αλλά κάτω από τα καθορισμένα όρια του σακχαρώδους διαβήτη.

Ο προδιαβήτης θεωρείται «προθάλαμος» του διαβήτη, καθώς τα άτομα που βρίσκονται σε αυτή την προνοσηρή κατάσταση θεωρείται ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης του διαβήτη σε ένα βάθος χρόνου 2 με 10 χρόνια. Έτσι, στην πενταετία, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη σε ένα άτομο που έχει προδιαβήτη αγγίζει το 30 έως 50% σε πολλές περιπτώσεις.

Φαίνεται ότι ο προδιαβήτης είναι ιδιαίτερα συχνός. Μελέτες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι η συχνότητα του προδιαβήτη προσεγγίζει το 35 -38% του πληθυσμού. Ανάλογα είναι και τα επιδημιολογικά δεδομένα και άλλων χωρών, που γενικά δείχνουν ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού παρουσιάζει (συχνά χωρίς να το ξέρει) προδιαβήτη.

Ο προδιαβήτης είναι μια συχνή, σιωπηλή, αλλά επιβαρυντική κατάσταση για τη μεταβολική υγεία του οργανισμού μας. Μια προνοσηρή κατάσταση που μπορεί να συνδεθεί μεπολλές συστημικές επιπλοκές και κυρίως με ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Οπότε τι κάνουμε; Πώς ελεγχόμαστε; Πώς προφυλασσόμαστε;

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ