hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Αδυναμία σίτισης από το στόμα; Γαστροστομία: για πολλούς ασθενείς η καλύτερη λύση

Η ενδοσκοπική γαστροστομία είναι μια απλή ιατρική επέμβαση, κατά την οποία ένα εύκαμπτο σωληνάριο σίτισης διαμέτρου λίγων χιλιοστών τοποθετείται μέσα από το δέρμα της κοιλιάς απευθείας στο στομάχι του ασθενούς. Ενδείκνυται για τη μακροχρόνια σίτιση (πάνω από 30 ημέρες) ασθενών με μέτριο έως σοβαρό υποσιτισμό και επακόλουθο αρνητικό ισοζύγιο πρωτεϊνικών θερμίδων. Μας επιτρέπει να χορηγήσουμε στον ασθενή την τροφή, τα υγρά αλλά και τα φάρμακά του παρακάμπτοντας το στόμα και τον οισοφάγο.

Η ενδοσκοπική γαστροστομία δεν ερεθίζει τη μύτη, τον οισοφάγο ή την τραχεία, δεν προκαλεί ερεθισμό του δέρματος του προσώπου, ούτε εμποδίζει την αναπνοή. Είναι είναι σταθερά καθηλωμένη στο κοιλιακό τοίχωμα και δεν μετακινείται τυχαία ενώ προσφέρει μια πιο «φυσιολογική» δίοδο της τροφής.

Σε γενικές γραμμές, από αυτή τη διαδικασία μπορούν να επωφεληθούν οι ασθενείς που αδυνατούν ή δυσκολεύονται να λάβουν για κάποιο λόγο την απαραίτητη τροφή, τα υγρά ή τα φάρμακά τους από το στόμα. Π.χ. ασθενείς με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, άνοια, νόσο Parkinson, διάφορες εγκεφαλικές βλάβες κ.λπ, ασθενείς με χρόνια απώλεια όρεξης λόγω σοβαρής ασθένειας όπως ο καρκίνος, ασθενείς σε κώμα, για να βοηθηθούν στο να κρατηθούν στη ζωή.

Πώς όμως γίνεται η γαστροστομία; Είναι μόνιμη ή αναστρέψιμη; Και, κυρίως, από ποιον λαμβάνεται η απόφαση για την τοποθέτηση γαστροστομίας;

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ