hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Ο ρόλος της κετογονικής δίαιτας στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2

Η κετογονική δίαιτα έχει σκοπό τη γρήγορη απώλεια βάρους και βασίζεται στη θεωρία ότι όταν απομακρύνονται οι υδατάνθρακες από τη διατροφή ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το λίπος ως κύρια πηγή ενέργειας και, συγκεκριμένα, τις κετόνες που δημιουργούνται από τη μεταβολική διαδικασία της κέτωσης.

Σε γενικές γραμμές αυτό το μοντέλο δίαιτας στηρίζεται στην κατανάλωση υψηλού ποσοστού λίπους (περίπου 70-80 %) και πρωτεΐνης και στην πολύ χαμηλή ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων (περίπου 5-10%).

Οι δίαιτες με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες όπως η κετογονική δίαιτα, είναι δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, αλλά ο ρόλος τους στη διαχείριση του προδιαβήτη και του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ 2) είναι αδιευκρίνιστος.

Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η κετογονική διάιτα μπορεί να προκαλέσει μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και των τριγλυκεριδίων σε άτομα με προδιαβήτη ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. 

Είναι όμως το επίπεδο της μείωσης αρκετό; Και, επιπλέον, πλεονεκτεί η κετογονική δίαιτα σε σύγκριση με άλλες διατροφικές στρατηγικές όπως για παράδειγμα η μεσογειακή διατροφή;

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ