hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα: πότε περνάει μόνη της & πότε χρειάζεται θεραπεία

Η οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια συνηθισμένη νόσος που απαντά σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί μια φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα που προσβάλλει κυρίως το στομάχι και το έντερο. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, παρατηρείται μια αύξηση της συχνότητας εμφάνισης αλλά και μετάδοσής της, λόγω του στενότερου συγχρωτισμού των ανθρώπων σε ορισμένους κλειστούς χώρους. Παραδείγματα τέτοιων χώρων αποτελούν οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τα κρουαζιερόπλοια και οι κατασκηνώσεις. Άτομα που διαμένουν, εργάζονται ή γενικά περνούν χρόνο σε αυτούς έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από ιογενή γαστρεντερίτιδα.

Στους ενήλικες η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η λοίμωξη από νοροϊούς, ενώ στα παιδιά από ροταϊούς. Οι βακτηριδιακές γαστρεντερίτιδες οφείλονται κυρίως στο καμπυλοβακτηρίδιο και το κολοβακτηρίδιο.

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία διαρροϊκής νόσου παγκοσμίως. Η γαστρεντερίτιδα οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση ακατάλληλα παρασκευασμένης ή διατηρημένης τροφής ή/και μολυσμένου ύδατος. Μπορεί όμως να μεταδοθεί και μετά από στενή επαφή με ήδη μολυσμένο άτομο. Οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα από νοροϊό είναι μεταδοτικοί από τη στιγμή που ξεκινούν να νιώθουν αδιαθεσία έως και τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή τους.

Πόσο όμως διαρκεί μια γαστρεντερίτιδα; Τι εξετάσεις πρέπει να κάνετε; Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γαστρεντερολόγο;

 

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ