hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Αιμορροΐδες: ένα μικρό μεγάλο πρόβλημα

Ένα σύνηθες πρόβλημα, το οποίο απασχολεί αρκετό κόσμο αλλά λίγοι αναφέρονται σε αυτό, είναι οι αιμορροΐδες. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί, ότι αιμορροΐδες έχει κάθε άνθρωπος αφού πρόκειται για ένα σύμπλεγμα αγγείων, το λεγόμενο αιμορροϊδικό πλέγμα, που μεταφέρει αίμα στην περιοχή του πρωκτού. Ωστόσο, το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες διογκωθούν και οι ιστοί που τις συγκρατούν στη θέση τους χαλαρώσουν, με αποτέλεσμα να προπίπτουν μέσα από τον πρωκτικό δακτύλιο.

Πώς προκαλούνται οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες προκαλούνται συχνά από ένα συνδυασμό πολλών παραγόντων, όπως το σφίξιμο κατά τη διάρκεια μιας κένωσης, η συχνή δυσκοιλιότητα (σκληρές ή δύσκολες κενώσεις), η διάρροια (συχνή χαλαρή, υδαρής κένωση), η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία και η κίρρωση του ήπατος.

Ποια είναι τα συμπτώματα των αιμορροΐδων;

Τα συμπτώματα μπορούν να είναι πόνος και πίεση στο πρωκτικό κανάλι, ένα εξόγκωμα, φαγούρα και πόνος στον πρωκτό ή/και γύρω από αυτόν ή/και αίμα στο εσώρουχο ή στο χαρτί τουαλέτας.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι ασθενείς, καθώς νιώθουν άβολα να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα ή φοβούνται την παραδοσιακή χειρουργική θεραπευτική αντιμετώπιση και τον έντονο πόνο που την ακολουθεί, επιτείνουν τη διαδικασία περίθαλψης. Έτσι, ο ασθενής με αιμορροΐδες, συνήθως φθάνει στον ιατρό αργά, με το πρόβλημα σε προχωρημένη κατάσταση.

Ποια είναι η θεραπεία αντιμετώπισης των αιμορροΐδων;

Η θεραπεία των αιμορροΐδων, όταν αυτές βρίσκονται σε αρχικά στάδια, είναι συντηρητική. Ωστόσο, στην περίπτωση που επιμένουν παρά τα συντηρητικά μέτρα, τότε απαιτείται θεραπεία με κάποια επεμβατική μέθοδο.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ.