hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Πότε επιστρέφουμε στη θάλασσα μετά από αρθροσκόπηση ώμου;

To καλοκαίρι βρίσκεται εδώ και οι περισσότεροι από εμάς ανυπομονούμε για τις πρώτες καλοκαιρινές βουτιές. Ωστόσο, πόσο γρήγορα μπορούμε να επιστρέψουμε στην αγαπημένη μας καλοκαιρινή συνήθεια αν έχουμε κάνει αρθροσκόπηση ώμου το προηγούμενο διάστημα;

Tι είναι η αρθροσκόπηση ώμου;

Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία που πραγματοποιείται συχνά για τη διάγνωση και τη θεραπεία μιας ποικιλίας παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ρήξεων του στροφικού πετάλου και της αστάθειας του ώμου. Αποτελεί την πιο σύγχρονη λύση στην αντιμετώπιση των χειρουργικών προβλημάτων του ώμου, η οποία μας επιτρέπει να δούμε στο εσωτερικό της άρθρωσης, να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε έγκαιρα τα προβλήματα της. Εφαρμόζεται πολύ συχνά σε επαγγελματίες αθλητές αλλά και σε ασθενείς που ταλαιπωρούνται από προβλήματα στη συγκεκριμένη περιοχή και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Σε ποιες παθήσεις απευθύνεται η αρθροσκόπηση ώμου;

Η αρθροσκόπηση εφαρμόζεται σε παθήσεις του στροφικού πετάλου, σε περιπτώσεις που οι μη χειρουργικές θεραπείες αποτυγχάνουν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα, όπως ο επίμονος πόνος και η αδυναμία κίνησης του άκρου. Από την άλλη πλευρά, η αρθροσκόπηση για την αστάθεια του ώμου, η οποία προκύπτει συχνά μετά από τραυματισμούς, κρίνεται απαραίτητη όταν η άρθρωση του ώμου χαλαρώνει και εξαρθρώνεται επανειλημμένα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στον ασθενή;

  • Η επέμβαση, συνήθως, διαρκεί το πολύ μία ώρα, και απαιτεί μόνο ελαφριά αναισθησία.
  • Επιστροφή ακόμη και την ίδια ημέρα του ασθενούς στο σπίτι του.
  • Προσφέρει ηπιότερη, γρηγορότερη και ασφαλέστερη ανάνηψη χωρίς πολλές παρενέργειες.
  • Ο κίνδυνος επιπλοκών είναι ελάχιστος.
  • Καθώς οι τομές που πραγματοποιούνται είναι πολύ μικρές, ο τραυματισμός στο δέρμα και στους υπόλοιπους υγιείς, γειτονικούς ιστούς είναι ελάχιστος, ενώ επιτυγχάνεται και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι πολύ μειωμένος, με περιορισμένη χρήση παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Πώς γίνεται η επιστροφή στην Πισίνα ή την Θάλασσα μετά την αρθροσκόπηση ώμου;

Οι περισσότεροι κολυμβητές αναψυχής μπορούν να επιστρέψουν στη θάλασσα από τις 3 εβδομάδες μετά το χειρουργείο, αλλά είναι σημαντικό να ξεκινήσουν αργά και να αποφύγουν τις απότομες κινήσεις.

Για τους αγωνιστικούς κολυμβητές και όσους κάνουν εντατική προπόνηση κολύμβησης, μπορεί να απαιτηθεί μεγαλύτερη περίοδος, πιθανώς έως 4-6 μήνες μετά την επέμβαση.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ.