hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Κυστική ακμή και ουλές στο πρόσωπο: Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τις ανάγκες κάθε ασθενούς

Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης διαταραχή των σμηγματογόνων αδένων και του θυλάκου της τρίχας. Είναι μία από τις πιο κοινές δερματολογικές διαταραχές και θεωρείται χρόνια νόσος που προκαλεί πολύ συχνά ουλές στο σώμα και το πρόσωπο των πασχόντων. Πρέπει να σημειωθεί, ότι η ακμή επηρεάζει πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως και κυρίως εφήβους, προκαλώντας τους απογοήτευση και επιβάρυνση της ψυχολογίας τους σχετικά με την εξωτερική τους εμφάνιση. Μάλιστα, στατιστικά, περίπου το 80% των ατόμων, μεταξύ των ηλικιών 11 ως 30, θα εμφανίσουν κάποια στιγμή έξαρση ακμής.

Σε ποιες περιπτώσεις η ακμή αφήνει ουλές στο πρόσωπο;

Όταν η ακμή είναι κυστική, εμφανίζονται κύστες γεμάτες πύον, βαθιά κάτω από το δέρμα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι πόροι του δέρματος μπορεί να φράξουν από την υπερβολική λιπαρότητα και τη συγκέντρωση των νεκρών κυττάρων, καθώς βακτήρια εισέρχονται στους πόρους του δέρματος και αναμιγνύονται με το σμήγμα, οδηγώντας σε εξάρσεις ακμής, με μολυσμένα, ερυθρά, διογκωμένα ογκίδια, με μαλακή ή σκληρή σύσταση, τα οποία πονούν και όταν τα πιέσουμε εκκρίνουν το έλαιο-πυώδες περιεχόμενο τους. Πολλές από αυτές επικοινωνούν μεταξύ τους με σήραγγες και δημιουργούν αποστήματα. Επιπλέον, κατά την ρήξη των κύστεων, μπορεί να δημιουργηθούν ουλές.

Ποια είναι η θεραπεία για την κυστική ακμή;

Στις περιπτώσεις κυστικής ακμής, χορηγείται αγωγή από το στόμα γιατί η τοπική αγωγή από μόνη της, δεν επαρκεί. Ανάμεσα στις προτεινόμενες μεθόδους αντιμετώπισης είναι οι αντιβιοτικές κρέμες που αποδυναμώνουν τα βακτήρια και μειώνουν τη φλεγμονή, το σαλικυλικό οξύ και το υπεροξείδιο του βενζολίου για την καταπολέμηση των βακτηρίων, το ρετινοϊκό οξύ που συμβάλλει στην απολέπιση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, αλλά και αντιμικροβιακά φάρμακα, ενέσεις κορτικοστεροειδών, αντισυλληπτικά χάπια και ισοτρετινοΐνη. Ενώ, αν κριθεί απαραίτητο, προχωράμε σε επέμβαση για άνοιγμα των κύστεων ακμής και την αποστράγγιση του πύου.

Πώς μπορεί να γίνει η διόρθωση των ουλών;

Η διόρθωση πρέπει να γίνεται πάντα χειμώνα, προκειμένου να μην υπάρχει ηλιοφάνεια. Η πιο παλιά εφαρμοσθείσα τεχνική είναι η δερμοαπόξεση, η οποία είναι αρκετά αποτελεσματική, όμως είναι βαριά τεχνική ανανέωσης της επιδερμίδας, η οποία γίνεται συνήθως υπό γενική αναισθησία, με τον γιατρό να λειαίνει τις ανωμαλίες του δέρματος με ειδικό σβουράκι.

Υπάρχουν και πιο εύκολες τεχνικές, όπως το χημικό peeling, το οποίο δημιουργεί ένα χημικό έγκαυμα ελεγχόμενου βάθους και αναδιάταξη του κολλαγόνου στο δέρμα, καθώς και το fractional laser, μια διαδικασία που μεταφέρει ένα θερμικό ερέθισμα στους ινοβλάστες του δέρματος που παράγουν το γνωστό σε όλους μας κολλαγόνο, με σκοπό να λειανθεί η επιφάνειά του και να εξαφανιστούν όποια σημάδια-ουλές υπάρχουν.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ.