hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Γυναικεία ακράτεια ούρων: τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η ακράτεια ούρων;

Η ακράτεια ούρων είναι η ακούσια απώλεια ούρων στον βαθμό που προκαλεί πρόβλημα υγιεινής ή πρόβλημα κοινωνικής αποδοχής, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μυρωδιές, βρεγμένα ρούχα κλπ. Πρέπει να σημειωθεί, πως πρόκειται για ένα σύμπτωμα, μία κλινική εκδήλωση και όχι για μία πάθηση και συναντάται σε 3 μορφές: ακράτεια από προσπάθεια, επιτακτική ακράτεια και μικτή ακράτεια.

Ποιες ηλικίες αφορά και πόσο συχνά συναντάται η ακράτεια ούρων;

Η ακράτεια αφορά όλες τις ηλικίες. Ωστόσο, αν και συναντάται σε παιδιά και ενήλικες, είναι ιδιαίτερα συχνή στην τρίτη ηλικία. Μάλιστα, εκτιμάται πως το 25% των γυναικών ηλικίας 30-59 ετών έχει παρουσιάσει έστω ένα επεισόδιο ακράτειας. Ενώ στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 45% των γυναικών άνω των 60 ετών παρουσιάζουν ακράτεια.

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της ακράτειας;

Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση ακράτειας από προσπάθεια είναι οι εξής:

  • εγκυμοσύνη, δύσκολος ή παρατεταμένος τοκετός
  • τραυματισμός
  • ακτινοβολία
  • προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις
  • παχυσαρκία
  • κάπνισμα
  • δυσκοιλιότητα, χρόνιος βήχας και γενικά καταστάσεις που προκαλούν  πίεση στα όργανα της πυέλου
  • εμμηνόπαυση

Ποια είναι η θεραπεία της ακράτειας;

Η ακράτεια μπορεί να θεραπευτεί είτε φαρμακευτικά είτε χειρουργικά.

Όσον αφορά την φαρμακευτική αγωγή, τα αντιχολινεργικά φάρμακα θεραπεύουν κυρίως την επιτακτικού τύπου ακράτεια, ενώ η χειρουργική θεραπεία εκτελείται, αφού πρώτα ο Ουρολόγος έχει κάνει επιμελή διάγνωση για τον τύπο της ακράτειας.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές που χρησιμοποιούνται, με μικρή νοσηρότητα και πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Οι τεχνικές αυτές εφαρμόζονται κυρίως για να θεραπεύσουν την ακράτεια από προσπάθεια, και την ακράτεια από βλάβη του σφιγκτήρα, όπως η ανάρτηση του κυστικού αυχένα, εγχύσεις γύρω από την ουρήθρα με κολλαγόνο και άλλα αδρανή υλικά, αλλά κυρίως η τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα, μίας συσκευής που μπαίνει γύρω από την ουρήθρα και την χειρίζεται εξωτερικά ο ασθενής. Η τελευταία τεχνική παρουσιάζει παρά πολύ καλά αποτελέσματα, χρειάζεται όμως τα χέρια ενός έμπειρου ουρολόγου για την τοποθέτηση.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ.