hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Ο διάσημος κύριος…Χασιμότο

Μία πολύ γνωστή πάθηση παγκοσμίως, είναι εκείνη που πήρε το όνομα της το 1912, από τον Ιάπωνα Hakaru Hashimoto, για να περιγράψει κυτταρολογικά την ομώνυμη θυρεοειδίτιδα. Όπως και όλες οι υπόλοιπες παθήσεις που έχουν την κατάληξη -ίτιδα, έτσι και η θυρεοειδίτιδα, δηλώνει τη φλεγμονή. Ενώ, πρέπει να σημειωθεί, πως υπάρχουν οξείες και χρόνιες φλεγμονές.

Ορισμένες φορές, οι χρόνιες φλεγμονές δεν γίνονται αντιληπτές, καθώς δεν συνοδεύονται από συμπτώματα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρόνια θυρεοειδίτιδα τύπου Χασιμότο, η οποία στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη κλινική εικόνα, με αποτέλεσμα η διάγνωση να γίνεται κυρίως ύστερα από αιμοληψία και αφού έχουν εντοπιστεί υψηλά αντιθυρεοειδικά αντισώματα ενάντια σε ένα ένζυμο, την θυρεοειδική υπεροξειδάση (thyro per oxidase ΤΡΟ), ή ενάντια σε μια πρωτεΐνη, την θυρεοσφαιρίνη (thyroblobuline Τg).

Ισχυρές ενδείξεις έχουμε επίσης και από την υπερηχογραφική εικόνα που χαρακτηρίζεται από ανομοιογένεια. Ενώ, η κυτταρολογική εξέταση προϊόντων παρακέντησης ή βιοψίας είναι άλλη μια επιβεβαίωση της χρόνιας θυρεοειδίτιδας, με σημαντική παρουσία λεμφοκυττάρων κλπ.

Ωστόσο, δεν είναι η κυτταρολογική εξέταση που θα κάνει τη διάγνωση.

Αφού δεν πονάμε γιατί μας ενδιαφέρει να μάθουμε ότι έχουμε θυρεοειδίτιδα;

Συχνά, τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα «ερεθίζουν» το θυρεοειδή, με αποτέλεσμα, με τον καιρό, να μην γίνεται με το σωστό τρόπο η παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και να δημιουργείται υποθυρεοειδισμός, ο οποίος εμφανίζει συμπτώματα και χρειάζεται αγωγή με θυρεοειδικά σκευάσματα για να αντιμετωπιστεί.

Ταυτόχρονα, η θυρεοειδίτιδα μπορεί να προκαλέσει πολυοζώδη βρογχοκήλη, δηλαδή μικρά μορφώματα, τα λεγόμενα οζίδια που συναντούμε μέσα στον θυρεοειδή. Κάποιο ή κάποια από αυτά, μπορεί με τον καιρό να μεγαλώσει και να γίνει ένας όζος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί διαδερμική παρακέντηση ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση για την εξέταση του.

Ενώ, σπανίως μέσω της θυρεοειδίτιδας μπορεί να αναπτυχθεί και καρκίνος του θυρεοειδή.

Πιθανή φαρμακευτική αγωγή ή διατροφικές συμβουλές για να μην εξελιχθεί η θυρεοειδίτιδα σε υποθυρεοειδισμό, θα πρέπει να εξεταστεί ανά περίπτωση από τον Ενδοκρινολόγο.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ.