hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Έχει θέση το παγωτό στη διατροφή μας;

«Πάμε για ένα παγωτό;» Αδύνατον να μην σας το έχουν προτείνει ή να μην το έχετε προτείνει έστω και μία φορά στη ζωή σας. Και είναι συνήθως καλοκαίρι, γιατί, με εξαίρεση το καρπούζι, δεν πρέπει να υπάρχει άλλη δημοφιλέστερη γεύση αυτή την εποχή. Και δεν είναι μόνο η γεύση.

Είναι η κρεμώδης υφή, η λιγωτική γλυκύτητα, η τεράστια ποικιλία ευφάνταστων υλικών αλλά και η ανεμελιά που είναι συνδεδεμένη με αυτό από την παιδική ηλικία και μετά…

Όλα συνηγορούν ώστε η απάντηση στην πρόταση να είναι ένα ανεπιφύλακτο «ναι». Το παγωτό είναι τόσο γευστικό…

Ωστόσο πολλές φορές η απάντηση μπορεί να είναι και «όχι». Είτε γιατί το παγωτό περιέχει συνήθως πολλή ζάχαρη, λιπαρά και μάλιστα κεκορεσμένα, χοληστερόλη… αποδίδει πολλές θερμίδες στο σώμα (συνήθως μετά από τις πολύ περισσότερες θερμίδες ενός πλούσιου γεύματος τη συνοδεία οινοπνευματωδών), είτε γιατί, έχοντας το νου στη ζυγαριά μας κάνουμε την ανάγκη φιλότιμο.

Το ζήτημα όμως είναι πόσο κάθετο πρέπει να είναι αυτό το «ναι» ή αυτό το «όχι». Δεν υπάρχει ένα επίπεδο κατανάλωσης, ένα μέτρο που επιτρέπει και το παγωτό μας να απολαμβάνουμε και να μην επιβαρύνουμε το σώμα και τον οργανισμό μας με πράγματα που καλό θα ήταν να αποφεύγουμε;

Βεβαίως και υπάρχει. Ποιο είναι;

Η διαιτολόγος Όλγα Τσιότσιου, Κλινική Διαιτολόγος στο Τμήμα Κλινικής Διαιτολογίας του ΥΓΕΙΑ παρουσιάζει αυτό το μέτρο μαζί με 2 συνταγές για εύκολο σπιτικό παγωτό στο: https://www.hygeia.gr