hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Διατροφή & σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS) είναι μια, προς το παρόν, μη χαρτογραφημένη επαρκώς ασθένεια, όπου εμπλέκονται η διατροφή, η σωματική και ψυχική κούραση, καθώς και άλλοι παράγοντες στρες.

Ειδικά η διατροφή, ενώ δεν αποτελεί ούτε αιτία ούτε θεραπεία του συνδρόμου, φαίνεται ότι εμπλέκεται ως εξής: το σύνδρομο οδηγεί σε είτε σε υπερβολική κατανάλωση τροφής, που σε συνδυασμό με την έλλειψη διάθεσης και δυνάμεων για άσκηση προκαλεί αύξηση του βάρους, είτε σε έλλειψη διάθεσης και μειωμένη κατανάλωση τροφής, που οδηγεί σε απώλεια βάρους.

Καθώς και οι δύο καταστάσεις είναι ανεπιθύμητες, αφού μπορεί να επιδεινώσουν το συγκεκριμένο σύνδρομο ή και την υγεία γενικά, καλό είναι τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο να επιδιώξουν μια πιο ισορροπημένη δίαιτα, που θα βοηθήσει το σώμα και τη διάθεσή τους να είναι καλύτερα. Σε αυτή την περίπτωση και πριν κανείς επιλέξει την «τάδε» ή την «δείνα» δίαιτα, καλό θα είναι να συμβουλευτεί τον ιατρό ή/και τον διαιτολόγο του. Επίσης καλό θα ήταν να γνωρίζει όχι μόνο ποιες είναι οι υγιεινές γενικά τροφές, τι πρέπει να περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή, τι είναι αλήθεια και τι όχι για τα διάφορα που ακούγονται και γράφονται και πώς όλα αυτά σχετίζονται με τα ποικίλα συμπτώματα που μπορεί να αισθάνεται, όπως επισημαίνει η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Κατερίνα Α. Χρέμου, MSc, Υπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος ΜΗΤΕΡΑ, στο https://www.mitera.gr/