hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Δέκα μύθοι & δέκα αλήθειες για τη δισκοκήλη

«Πρόπτωση δίσκου – Προβολή δίσκου – Δισκοκήλη»: αυτοί είναι διάφοροι χαρακτηρισμοί ή όροι οι οποίοι, λίγο-πολύ, περιγράφουν κάποιο πρόβλημα σε κάποιον μεσοσπονδύλιο δίσκο.Ένα πρόβλημα πραγματικό, ενοχλητικό και επίπονο που επιβαρύνεται από την πληθώρα μύθων και παρεξηγήσεων που δημιουργούν ένα σύννεφο πληροφοριών που συνήθως καταλήγει σε «καταιγίδα» παραπληροφόρησης θολώνοντας την κρίση του ασθενούς τη στιγμή ακριβώς που τη χρειάζεται περισσότερο, τη στιγμή που πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις. Για να πάψουν αυτοί οι μύθοι να «φρενάρουν» τις αποφάσεις αυτές και να δημιουργούν ερωτηματικά όσον αφορά την επιτυχή θεραπεία του εν λόγω προβλήματος καλό θα είναι να δούμε ποιοι είναι, αφού δούμε εν συντομία το πρόβλημα.

23 μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, ένα συνηθισμένο πρόβλημα

Με 23 δίσκους στη σπονδυλικής μας στήλη να διαδραματίζουν το ρόλο του «αμορτισέρ» ανάμεσα στους σπονδύλους και να δέχονται σημαντικές καταπονήσεις για όλο το διάστημα της ζωής μας, το ότι πού και πού δημιουργούνται προβλήματα δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη. Παρόλο που δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα για τον ελληνικό χώρο, γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης είναι μία από τις συχνότερες αιτίες προσέλευσης στον ορθοπαιδικό ιατρό και μια συχνή διάγνωση είναι: δισκοκήλη.
Παρόλο όμως που πρόκειται για μια κοινή πάθηση, η «δισκοκήλη» είναι μια διάγνωση γύρω από την οποία συντηρούνται πολλοί μύθοι. Το μεγάλο πρόβλημα που προκαλούν οι μύθοι αυτοί είναι ότι δυσκολεύουν τους ασθενείς να καταλάβουν πραγματικά το πρόβλημά τους και να βρούνε τη σωστή θεραπεία.