hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Ρινική απόφραξη: πότε χρειάζεται προσοχή

Ρινική απόφραξη είναι οτιδήποτε περιορίζει τη ροή του αέρα μέσα και έξω από τη μύτη, επηρεάζοντας τη μία ή και τις δύο ρινικές κοιλότητες, δημιουργώντας δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη.

Συνήθως, η ρινική απόφραξη προκαλείται, είτε από οίδημα του ρινικού ιστού, είτε από ανατομική απόφραξη, που έχει ως αποτέλεσμα τη στένωση των ρινικών κοιλοτήτων και την αίσθηση της συμφόρησης.

Συχνά, η ρινική απόφραξη οφείλεται σε υπερβολική παραγωγή βλέννας ή καταρροή και τις περισσότερες φορές υποχωρεί από μόνη της. Όταν όμως επιμένει, μπορεί να είναι σύμπτωμα άλλων αιτιών και αποτελεί μια κατάσταση που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Στις πιο συχνές  αιτίες της ρινικής απόφραξης συμπεριλαμβάνονται οι κολπίτιδες, όπως είναι η γνωστή ιγμορίτιδα, οι σφηνοειδίτιδες, οι ηθμοειδίτιδες και η μετωπιαία κολπίτιδα. Άλλες αιτία είναι οι ρινικοί πολύποδες, η σκολίωση  του ρινικού διαφράγματος (στραβό διάφραγμα), η υπερτροφία των ρινικών κογχών, που παρατηρούμε μετά από λοιμώξεις ή σε άτομα με έντονες αλλεργίες.

Στα παιδιά, η κυρίως αιτία της ρινικής απόφραξης είναι οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (τα γνωστά κρεατάκια), που σαν εικόνα μοιάζουν με μισό πορτοκάλι κολλημένο στο ρινοφάρυγγα, που κλείνει τις ρινικές χοάνες.

Ιδιαίτερη προσοχή θέλει στα μικρά παιδιά, η μονόπλευρη απόφραξη της ρινικής θαλάμης για μεγάλο χρονικό διάστημα, που συνοδεύεται από κιτρινοπράσινη δύσοσμη βλέννα.

Τέλος, μια ακόμα αιτία της ρινικής απόφραξης μπορεί να είναι οι όγκοι στη μύτη, οι οποίοι διακρίνονται σε καλοήθεις και κακοήθεις.

Πώς γίνεται η διάγνωση και ποια μπορεί να είναι η θεραπεία; Σε ποιες περιπτώσεις συνταγογραφούνται τοπικά στεροειδή ή αντιισταμινικά σπρέι; Πότε επιβάλλεται χειρουργείο;

 

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ