hhg logo

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Health_e Bonus Card
Το αύριο της ακτινοθεραπείας είναι εδώ!

Η ακτινοθεραπεία είναι ιδιαιτέρως σημαντική στον τομέα της ογκολογίας, καθώς εκτιμάται ότι 3 στους 4 ασθενείς θα υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία μετά τη διάγνωση του καρκίνου, για θεραπευτικούς ή ανακουφιστικούς λόγους. 

Ο άθλος της ακτινοχειρουργικής 

Η τεχνολογική εξέλιξη έχει δημιουργήσει την στερεοτακτική ακτινοθεραπεία, δηλαδή σε μικρής έκτασης ογκολογικές βλάβες, εφαρμόζουμε υψηλές, απόλυτα σύμμορφες ακτινοθεραπευτικές δόσεις, σε λίγες μόνο συνεδρίες, από 1-5. Έτσι, μπορούμε να θεραπεύσουμε τα πρώιμα στάδια καρκίνου του πνεύμονα αντί του χειρουργείου.

Αυτοματοποιημένες διαδικασίες 

Όλα πλέον διεκπεραιώνονται αυτόματα χωρίς τη μεσολάβηση ανθρώπινου χεριού. Ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη υλοποιούν τις χρονοβόρες εργασίες, όπως ο σχεδιασμός των υγιών ιστών και οργάνων, μεταφορά δεδομένων και σύντηξη εικόνων, ώστε να επικεντρωνόμαστε απερίσπαστοι στη μελέτη των απεικονιστικών εξετάσεων, στο σχεδιασμό της θεραπείας και στη φροντίδα του ασθενή.

Η αποκρυπτογράφηση της βιολογίας του καρκίνου 

Η αποκρυπτογράφηση της βιολογίας του καρκίνου και οι εξελίξεις στη συστημική θεραπεία, καθιστούν δυνατή τη θεραπεία με μικρότερα πεδία ακτινοθεραπείας και ταυτόχρονη μείωση πιθανών βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρενεργειών. Η λειτουργική διατήρηση του πάσχοντος οργάνου, αποτελεί πλέον ασφαλή κατάκτηση στους καρκίνους πρωκτού, κεφαλής και λαιμού, τραχήλου της μήτρας, προστάτη αδένα, ουροδόχου κύστης και λάρυγγα. Επιλεγμένα κατορθώσαμε τη διατήρηση ορθού, οισοφάγου αλλά και πνεύμονα στο πρώιμο στάδιο. 

Πώς θα κάνουμε τη σωστή επιλογή;

Εξαρτάται από την τεχνική που χρησιμοποιούμε, το μέγεθος του όγκου, τη θέση του στο σώμα και τη γειτνίασή του με ευαίσθητα όργανα. Με τα μηχανήματα νεότερης τεχνολογίας και τις νέες τεχνικές ακτινοθεραπείας, εφαρμόζουμε με ασφάλεια συντομότερα σχήματα. Παράλληλα, εντείνουμε τις προσπάθειές μας στον τομέα της φροντίδας των ασθενών για να προσφέρουμε ποιότητα ζωής κατά τη θεραπεία και μετά.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ.